Da det fredag forrige uke ble klart at Økokrim har startet etterforskning av DNB i forbindelse med den påståtte korrupsjonssaken knyttet til et islandsk fiskeselskap, falt DNB-aksjen 6,4 prosent samme dag. For DNB, Norges største bank, er det et kraftig fall.

Skal vi tro forvalter Petter Tusvik i Alfred Berg kan verdien på DNB fortsette å dale. Derfor kaster Tusvik DNB-aksjen ut av porteføljen denne uken.

– Vil nok søke ly andre steder

DNB er nå under lupen etter at 640 millioner kroner skal ha blitt sluset gjennom banken via et skallselskap i skatteparadiset Marshalløyene til Namibia. En del av pengene skal ha kommet fra det islandske selskapet Samherjis fiske av hestemakrell i Namibia, og selskapet skal ha bestukket tjenestemenn for å sikre seg tilgang til kvoter.

– Støyen rundt utbetalingene fra den islandske kunden vil nok vedvare de kommende ukene. DNB-aksjen har nok tiltrukket seg en del investorer fra de svenske og danske bankene som har vært involvert i Baltikum-trøbbel, sier Tusvik.

Hvitvaskingskandalene i Danske Bank og Swedbank har ført til kraftige kursfall for de to store skandinaviske bankene på henholdsvis 31 prosent og 41 prosent det siste året. I samme periode har DNB-aksjen åpenbart vært mer populær blant investorene, med en oppgang på 8,5 prosent.

– Disse investorene vil nok søke ly andre steder, sier Tusvik.

Alfred Berg har også tatt den norske gjødselgiganten Yara ut av porteføljen.

Mer forsiktig

Arctic Fund Management hadde DNB i porteføljen forrige uke, og beholder den også i denne uken av DNs porteføljekonkurranse. Ellers tar fondsforvalteren inn to defensive kjemper: Telenor og Orkla, og kaster ut det mer sykliske selskapet Elkem.

Defensive aksjer svinger i mindre grad og kjennetegnes ved stabil etterspørsel etter sine varer og tjenester. Selskaper innen konsum, helse, forsikring og telekom faller gjerne inn under denne kategorien.

Bytter laks med laks

DNB Markets bytter denne uken ut et oppdrettsselskap med et annet. Lerøy Seafood, som produserer både laks og hvitfisk, må vike plass i porteføljen for lakseoppdretteren Salmar. Aksjeanalytiker Paul Harper i DNB Markets sier de fortsatt vil være eksponert mot sjømatsektoren, men at de vil redusere den operasjonelle risikoen.

– Salmar ga betryggende guiding for fjerde kvartal, mens Lerøy har til gode å overbevise at selskapet har klart å adressere sine operasjonelle utfordringer, sier Harper.

Sliter med å se triggere som kan trigge

Sparebank 1 Markets tar denne uken oljeselskapet DNO og bildelprodusenten Kongsberg Automotive ut av porteføljen. DNO har produksjon i Irakisk Kurdistan og i Nordsjøen.

Analytiker Petter Kongslie skriver i en kommentar at DNO de siste tre månedene har underprestert sammenlignet med oljeprisen, sektoren for øvrig og sammenlignbare selskaper i Kurdistan med mellom 15–20 prosent.

– Dette krokodillegapet var en av hovedårsakene til at vi tok inn aksjen i første omgang. Ettersom hypotesen om at det gapet skulle lukke seg ikke har spilt seg ut og at vi sliter med å se triggere for hva som eventuelt kan trigge at det lukkes nå fremover, velger vi å la DNO stå i vinterkulden enn så lenge, skriver Kongslie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her forklarer DNs Gøran Skaalmo deg det du trenger å vite om Samherji-saken
Islands største sjømatkonsern, Samherji, skal ha brukt den norske storbanken DNB for å sluse inntil 650 millioner kroner via skatteparadis.
02:08
Publisert: