Aksjemarkedene i Europa steg markert mandag med økt risikoappetitt blant investorene etter at FBI ikke fant bevis mot presidentkandidat Hillary Clinton, og henlegger epost-saken. Samtidig viser de siste meningsmålingene før valget større forsprang til Clinton enn i forrige uke.

FBI-direktør James Comey sendte søndag et brev til kongressmedlemmene hvor det kom frem at FBI ikke kommer til å gå videre med saken mot Clinton.

Nordea Markets skriver i en oppdatering mandag at dersom Clinton vinner valget, vil dette skape positive utslag, mens ved Trump-seier vil man se fall i alle risikable aktiva, og flukt til trygge havner.

Selv ved en seier til Trump vil nok imidlertid markedet normalisere seg innen kort tid, mener de.

«Til tross for store markedsbevegelser i forbindelse med presidentvalget denne uken tror vi dermed det vil gå relativt kort tid før fokuset vender tilbake på fundamentale forhold, der utviklingen er positiv, og sånn sett har markedet mye å ta igjen, uansett utfall av presidentvalget», skriver Nordea Markets.

Telia kjøper Phonero

I telekom-markedet ble det mandag kjent at Telia kjøper norske Phonero for 2,3 milliarder kroner.

Transaksjonen vil ikke bare vil øke Telias markedsandel i det norske bedriftsmarkedet fra 13 prosent til 27 prosent, men også Telias andel i det totale markedet fra 37 til 40 prosent.

«Etter vårt syn vil Konkurransetilsynet trolig kreve avhjelpende tiltak til Ainmt/ice.net for å godkjenne avtalen», skriver Pareto Securities i en oppdatering.

For Telenor innebærer avtalen at de får en større konkurrent i bedriftsmarkedet, hvor Telenor har en eierandel på 67 prosent.

«For Ainmt/ice.net, er dette en tapt mulighet til å øke skalaen, men vi understreker at tiltakene trolig vil bedre økonomien i Ainmt noe», skriver meglerhuset.

Pareto Securities tror mulig tiltak for Ainmt kan være en utvidet nasjonal roaming-avtale eller reforhandlede betingelser.

For Telenors del ser SEB-analytiker Fredrik Thoresen et potensielt tap av grossistinntektene fra Phonero fra slutten av 2017. Nettoeffekten av dette er imidlertid utfordrende å kvantifisere da Telenor også har hatt suksess i markedet for små og mellomstore bedrifter

-Ellers finner vi konsolidering generelt positivt for samtlige leverandører med potensielt bedret konkurransevilkår, sier Thoresen til TDN Finans.

Til TDN Finans sier administrerende direktør Eivind Helgaker i Ice.net at de mener Telias oppkjøp av Phonero er en utfordring for konkurransen i markedet. Kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri i Telenor sier på sin side at oppkjøpet viser at konkurransen i telekommarkedet fungerer (TDN Finans-artikkel klokken 13:06).

Telenor steg 0,2 prosent til 128,2 kroner, omsatt for 231 millioner kroner. Telia-aksjen steg 0,8 prosent på Stockholm-børsen.

Schibsted falt

Schibsted falt på børsen mandag og kursen på a-aksjen endte under nivået ved børsslutt torsdag, før selskapet la frem en kvartalsrapport som løftet aksjen fredag.

Eierne av shoppe-appen Wallapop, som har en dominerende posisjon i Spania og Frankrike og en konkurrent til Schibsted, er i samtaler om salg av virksomheten sin for mer enn 370 millioner euro. Schibsted og sørafrikanske Naspers trekkes frem som en mulig kjøper.

DNB Markets mener dette er negative nyheter. De skriver at hvis Schibsted kjøper Wallapop, kan det undergrave inntrykket av den utviklingen de ser i sin egen mobilapp Shpock.

«Hvis Naspers kjøper Wallapop, kan det innebære direkte konkurranse med Schibsted i en rekke land, og dermed undergrave forholdet de har i fremvoksende markeder, som Brasil», skriver meglerhuset i en oppdatering.

Schibsteds a-aksje sluttet ned 2,6 prosent til 195,30 kroner, omsatt for 75 millioner kroner.

Ellers steg DNO-aksjen 4,7 prosent på Oslo Børs mandag. Den seneste måneden er aksjen ned rundt 18 prosent, og Arctic Securities mener at det er en overreaksjon og ser det som en kjøpsmulighet.

Meglerhuset venter at risikoen knyttet til utbetaling fra De regionale kurdiske myndighetene (KRG) vil avta mot slutten av året.

DNO legger frem tall på torsdag, og Arctic-analytikerne venter et driftsresultat på fire millioner dollar siden de kun mottok to eksportbetalinger i kvartalet.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,15 prosent til 633,10 poeng, omsatt for 2.727 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedene med DN Investor