Storinvestor Erik Must og familien har i flere år vært majoritetseier i Gyldendal, og er inne på eiersiden i en rekke mellomstore norske selskaper. I tillegg sitter han på betydelige aksjeposter i industriselskaper som Kongsberggruppen, Borregaard og Veidekke. Must har også vært på eiersiden i NHST Media Group, eieren av Dagens Næringsliv, siden 1970-tallet.

Gjennom fondet Fondsavanse as, hvor Must er styreleder, har han også sittet på en betydelig eierpost i forbrukslånsbanken Komplett Bank gjennom hele fjoråret.

Men av ferske aksjonærregistre kommer det frem at siden 16. desember i fjor har Must solgt seg kraftig ned i Komplett Bank.

Før jul viste aksjonærlisten at Fondsavanse as var 12. største eier i banken, mens det av den oppdaterte listen mandag denne uken går frem at Must-fondet har solgt til sammen litt over én million aksjer i løpet av ukene siden før jul.

Fondsavanse as er nå listet som 19. største eier i banken.

Solgt aksjer for 16 mill.

Det betyr at Must har solgt aksjer i Komplett Bank for omtrent 16,05 millioner kroner.

16. desember 2019 var aksjen verdt 12,10 kroner, og har siden den gang gått opp 4,96 prosent på børs.

I slutten av mai i fjor opplevde banken et markant fall på børs, da aksjen gikk ned over 30 prosent på knappe to måneder. Mot slutten av året hentet selskapet seg imidlertid opp igjen, og er det siste året ned 1,55 prosent. Én aksje er i skrivende stund verdt 12,70 kroner.

DN har vært i kontakt med Erik Must, som ikke ville kommentere saken.

I juli ble det også klart at Finanstilsynet ila Komplett Bank en bot på 18 millioner kroner som følge av at banken ikke hadde fulgt instruksjonene i hvitvaskingsloven.

– Vi aksepterer det administrative gebyret og understreker at Komplett Bank, siden inspeksjonen tok sted, har tatt betydelige grep for å forsikre oss om lovetterlevelse, sa daglig leder Jan Haglund i en melding i juli.

Tre mrd. på seks år

I 2018 hadde Must og familien gjennom konsernet Erik Must as en aksjebeholdning på 409 millioner kroner, og et resultat før skatt på 455 millioner kroner.

De siste seks årene har konsernet et samlet overskudd på over tre milliarder kroner, hvorav en stor del av verdiene er knyttet til børsnoterte aksjer. Ved utgangen av 2018 hadde aksjene og fondene Must har investert i en markedsverdi på over 4,3 milliarder kroner. Det er Oslo Børs-noterte selskaper som dominerer porteføljen.

Verdien på de markedsnoterte aksjene er verdt 1,6 milliarder mer enn anskaffelseskosten på aksjene, ifølge årsregnskapet for 2018.

– Vi går inn i valgkomiteer og styrer, og bidrar aktivt med å utvikle selskapene. Det er vår måte å investere på. Jeg tror det viktigste vi kan bidra med er å skape ro rundt selskapene, slik at de kan få gjennomført sin langsiktige strategi, uten å bli opptatt av eller lar seg påvirke av kortsiktige kursbevegelser, sa Must til DN i fjor sommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.