Mandag slo milliardæren Olav Nils Sunde sitt Gresvig Retail Group as, som står bak kjedene Intersport og G-Sport, konkurs etter å ha tilført konsernet mer enn én milliard kroner over de siste tre årene.
– Intersport og Gresvig-butikkene har havnet i en skvis mellom XXL og Sport 1 hvor du har skalafordelene til XXL på den ene siden og spesialistevnene til Sport 1 på den andre, sier analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux.
I august i fjor mente Heiberg at G-Sport kunne gå over ende om forretningen ikke klarte å snu tapstrenden.
– Om ikke G-Sport klarer å snu sin tapstrend, vil de kunne gå over ende. Det er åpenbart at når en taper penger over lengre tid, må man gjøre noen endringer. G-Sport har drevet i for liten skala, sa Heiberg til DN for fem og en halv måned siden.
I dag fikk han rett.
– Det er alltid hyggelig at man treffer litt på spådommene, men samtidig er det morsommere å se at konseptene fungerer og at de klarer å snu seg rundt, sier analytikeren.
– Strukturelt veldig vanskelig
Gresvig-konsernet var i utgangspunktet større enn XXL, men XXL satset stort, kjøpte inn store volumer og bygget seg opp til å bli Norges største aktør.
– XXL kjøpte mye up-front, og klarte å få veldig gunstige innkjøpsbetingelser. Mye gunstigere enn hva Sunde og Gresvig kunne forhandle frem. Mye av grunnen til at de ikke klarte å få de betingelsene var at Gresvig delte risikoen med leverandører og franchisetagere. Det er lite gunstig for franchisetagere å sitte med mye lager. Samtidig har de hatt frihet til å velge sortiment, hvor XXL har vært sentralstyrt, sier Heiberg.
– Vi er i en situasjon som er strukturelt veldig vanskelig i sportsbransjen. Etterspørselen har tatt seg ned og e-handel er på full fart oppover. Hele markedet har fått kjenne på sviktende etterspørsel og høyt varelager, sier han.
Analytikeren mener den svake vintersesongen kan ha vært en medvirkende årsak til at Gresvig slo seg konkurs, og peker på at flere andre aktører har pekt på det samme.
XXL-fest på børs
Gresvig-konsernet består av 95 egeneide butikker som i fjor hadde en samlet omsetning på 3,2 milliarder kroner. 100 franchisebutikker er ikke omfattet av konkursen. Heiberg mener flere egeneide butikker trolig kommer til å fortsette driften.
– Mest sannsynlig kommer en del av porteføljen til å eksistere, men det kommer til å komme inn en eier som vil bidra til å konsolidere markedet. Det er positivt, sier han.
Ganske umiddelbart etter Gresvig-konkursen ble kjent rykket konkurrenten XXL til på børs. Aksjekursen stiger over syv prosent på konkursen og markedsverdien har i perioden økt med 150 millioner kroner til 2,1 milliarder kroner.
– Det er nok i hovedsak småsparere som flytter aksjekursen nå. De store fondene som er inne i XXL er ganske langsiktige. Men når det er sagt tror jeg det er berettiget at dette er netto positivt for XXL, sier Heiberg.
– På sikt kan dette øke nedstegningstakten av nye butikker. Altså vil kapasiteten som har vært i markedet tas ut enda raskere enn tidligere, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.