Amerikanske statsrenter steg markant torsdag, til de høyeste nivåene på over et år, altså før koronaen. Den aller viktigste renten, tiårige statsobligasjoner – «tiåringen» – steg til over 1,70 prosent.

Høyere renter slår typisk negativt inn på børsene, fordi det blir mer attraktivt for investorene å flytte penger fra aksjer til statspapirer. Dette gjelder særlig for teknologiselskapene som er notert på Nasdaq.

Nettopp dette skjedde torsdag, spesielt mot slutten av dagen, og alle de ledende amerikanske børsindeksene endte solid i rødt:

  • Den industritunge Dow Jones-indeksen falt med 0,46 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq stupte med 3,02 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen var ned 1,48 prosent.

Alle de store teknologiselskapene som Facebook, Apple, Microsoft, Amazon og Alphabet (Google) falt to-tre prosent, uten at noen av den krasjet. Tesla falt med 6,85 prosent, mens «opprørsaksjen» Gamestop hadde en rolig dag med et fall på vel fire prosent.

Børsfallet kommer etter at både Dow Jones og S&P 500 noterte nye toppnoteringer onsdag.

Tror ikke på Fed

Det er inflasjonsfrykten som nå rår i markedene og presser opp rentene. Selv om den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell onsdag forsikret om at rentebanen ligger fast, med nullrente ut 2023, selv om inflasjonen skulle komme over to prosent.

Powell informerte også om at sentralbanken vil fortsette å pumpe 120 milliarder dollar i måneden med friske penger gjennom kjøp av statspapirer, for å sikre styringsfart gjennom gjenoppbyggingen av økonomien etter koronaen.

Sentralbanken oppjusterte også vekstutsiktene for amerikansk økonomi, særlig for i år, uten at det fikk det til å svinge på Wall Street torsdag.

Uro og svingninger

Markedene er preget av uro, nervøsitet og store svingninger. Daglig kommer det rapporter om smitte og vaksinering som sender børsene nervøst opp og ned.

Torsdag kollapset også oljeprisen skikkelig med nesten åtte prosent på grunn av koronafrykt og uro rundt vaksineringen i Europa, noe som bidro til børsfallet i USA. De aller fleste energiaksjene falt torsdag.

Torsdagens børsvinnere var bank- og finansaksjer, som jevnt over var opp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.