Konkursdomstolen i Houston har godkjent riggselskapet Seadrills plan for reorganisering av selskapet. Det går frem av en melding til Oslo Børs sent fredag kveld.

Planen angir et veikart for Seadrill for å få kontroll over gjelden, nå som selskapet alt har sikret seg støtte fra majoriteten av kreditorene.

– Vi er fornøyd med denne utviklingen, som gjør at vi er på vei ut av chapter 11, sier finansdirektør Grant Creed i meldingen.

Chapter 11 betyr at selskapet er under midlertidig konkursbeskyttelse.

Creed understreker at domstolen har godkjent selskapets tidsplan og gitt selskapet tillatelse til å godkjenne kreditorenes stemmer, noe han sier vil åpne for en betydelig bedring av balansen i regnskapet.

Dette er planen

Må som Seadrill har fått medhold, kan selskapet begynne å sanke bredere støtte til planen det la frem 24. juli. Hovedpunktene i planen er at bankgjelden på 5,6 milliarder dollar blir omgjort til 750 millioner, og at kreditorene får førsterett til å bidra med et nytt lån på 300 millioner dollar. Til gjengjeld overtar långiverne 99,75 prosent av aksjene i selskapet, mens dagens eiere, inkludert Fredriksen, får smulene som er igjen.

Men hovedeier John Fredriksen, som har kjempet for at Seadrill skulle komme gjennom sin andre restrukturering siden 2018 uten at det ble stykket opp, vil også være med videre: han bidrar med et konvertibelt lån på 50 millioner dollar som kan gi ham fem prosent av aksjene.

Planen støttes av 58 prosent av kreditorene, men trenger to tredjedeler i hvert av de 12 lånene til selskapet.

Kamp mot gribbene

Helt siden Seadrills konkursprosess startet i februar har hedgefond-selskapet Strategic Value Partners utmerket seg som den mest aggressive kreditoren.

SVP har hele veien presset på for at Seadrill skulle selge rigger – og da gjerne til SVPs eget riggselskap Dolphin Drilling, som har lagt inn flere bud de siste månedene.

SVP eier bare tre prosent av den store bankgjelden til Seadrill, men har tatt i bruk alle midler det hadde som kreditor før saken i Texas. De siste månedene har konflikten mellom partene eskalert, og Seadrill har stemplet SVP som «en fiendtlig långiver» som prøver å spore av redningsprosessen.

«Usannheter.» «Skrikende juridiske mangler.» «En motbydelig sløsing med ressurser.» Slik har Seadrills advokater beskrevet sin egen kreditor SVP, ledet av Victor Khosla.

SVPs Dolphin – som er selskapet som oppsto etter konkursen i Fred. Olsen Energy i 2019 – har gått sammen med kjempen Transocean om å legge inn et bud på alle Seadrills rigger. En tredje partner er også med, og har tidligere vært ukjent. Men DN har tidligere skrevet at det dreier seg om det egyptiske riggselskapet ADES.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.