Økt oppmerksomhet om «fornybaraksjer» og plastselskapet Quantafuels oppstart av produksjon har sendt aksjen til himmels.

Aksjeanalytiker Nils Thommesen i meglerhuset Fearnleys har hengt litt bak de mest optimistiske aksjeanalytikerne som følger plastaksjen Quantafuel, og allerede i begynnelsen av juni steg aksjen over Thommesens kursmål på 23,80 kroner. Nå står aksjen i oppunder 70 kroner, og onsdag justerer Thommesen på anslagene:

«Konseptet er bevist. Med Skive-anlegget i produksjon med resirkulerte kjemikalier og ny kapital på plass gjentar vi vår anbefaling om å kjøpe, og høyner vårt kursmål til 105 kroner», skriver Thommesen.

Det betyr en opptur på nesten 60 prosent fra dagens børskurs.

Dansk milepæl

Han karakteriserer oppstarten av virksomheten, som går ut på å omdanne avfallsplast til diesel, plast, gass og olje i egenutviklede reaktorer, ved testfabrikken i Skive i Danmark som en milepæl.

Anslaget har han kommet frem til gjennom å se på den ventede kontantstrømmen i selskapet de kommende årene, gitt en kapasitetsøkning til rundt 1 million tonn i 2026 og 2,3 millioner tonn tre år etter.

Dersom alt skulle stemme for selskapet, tror han aksjen kan stige til mer enn det dobbelte av dette, til 220 kroner, i sitt lyseste scenario. Det forutsetter at produksjonskapasiteten øker med 50 prosent mer enn i det normale scenarioet, og prisen per tonn brukt plast selskapet tar imot er det dobbelte: 100 dollar.

I verste fall lykkes ikke selskapet med teknologien eller kommersialiseringen, og da er verdien på aksjen null.

Men med «politisk medvind» og frisk kapital til å satse, har Fearnleys-analytikeren troen på selskapet:

«Quantafuel har alt på plass for å utnytte sin posisjon som en fremtidig markedsleder», skriver Thommesen.

Falt litt etter nedsalg

Mens selskapet har startet opp og kursen har steget, har aksjeanalytikerne gradvis skjøvet kursmålene sine på Quantafuel i været. Sparebank 1. Markets-analytiker Jonas Meyer høynet til 50 kroner i begynnelsen av august, og tror nå kursen skal til 200 kroner, viser Bloomberg-data. Tom Erik Kristiansen i Pareto Seucurities satte kursmålet til 45 kroner i andre halvdel av august, og tror nå på 100 kroner aksjen.

Quantafuel-aksjen mer enn tredoblet seg fra begynnelsen av august til en historisk toppnotering på 72,90 kroner 9. september. Dagen etter steg aksjen så høyt som 85,90 kroner før den falt tilbake til samme sluttkurs, og dagen deretter hentet Quantafuel inn mer enn 600 millioner kroner for å finansiere bygging av nye anlegg og videre produktutvikling.

Flere sentrale innsidere i selskapet, blant dem konsernsjef Kjetil Bøhn, solgte seg da litt ned med stor gevinst. Bøhn selv solgte en femtedel av sin aksjebeholdning. Etter nedsalget falt aksjen med mer enn 20 prosent før den igjen har klatret tilbake til nivået nær kursen i kapitalinnhentingen på 70 kroner.

– Folk tror kanskje ikke på det, men jeg sitter ikke og følger med på jojo-bevegelsene i kursen. Det er mye støy, kommenterte Bøhn da. Han la til at han har all oppmerksomhet om å bygge bedriften.

– Kjøp!

Alle analytikerne i Bloombergs oversikter anbefaler kjøp av aksjen.

  • Sparebank 1 Markets: 200 kroner
  • Danske Bank: 131,30 kroner
  • Arctic Securities: 125 kroner
  • Fearnley Securities: 105 kroner
  • Pareto Securities: 100 kroner
  • DNB Markets: 84 kroner

Gjennomsnittlig oppside på de seks anbefalingene er 85 prosent. Det for en aksje som allerede er opp 230 prosent siden børsnoteringen i februar i år, og opp nesten 100 prosent bare den siste måneden.

DN har tidligere omtalt hvordan Quantafuel har nytt godt av «den grønne bølgen» på børsen, der mer og mer investorpenger skytes inn i selskaper innen fornybar energi.

Sjef i Pareto Securities, Christian Jomaas, uttalte til DN nylig at han tror noen av de grønne selskapene på Oslo Børs kan bli verd «fryktelig mye mer enn de er i dag».

Pareto-sjefen om fornybart: – Jeg tror noen av disse selskapene kan bli verd fryktelig mye mer enn de er i dag dnPlus

– Må vise til mer enn bare vekst

Porteføljeforvalter i Fondsfinans, Tor Thorsen, er også positiv til Quantafuel og uttalte nylig:

– Som jeg har forstått saken er det ikke noe problem å forsvare en aksjepris på 100 kroner, og langt mer enn dette.

I forbindelse med åpningen av selskapets produksjonsanlegg i Danmark 9. september kom han likevel med en generell advarsel relatert til «grønne aksjer»:

– Det er vanskelig å forsvare dagens kurser. Selskapene sine inntektsstrømmer samstemmer ikke med markedsverdien. I tillegg vil vi se en større konkurranse innenfor denne sektoren i tiden som kommer. Da er det viktig at selskapene kan vise til mer enn bare vekst, at de faktisk kan generere inntekt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.