Kryptoutlånsplattformen Genesis er siste kryptosatsing som må sende inn konkursdokumenter til amerikanske domstoler. Med 100.000 kreditorer og gjeldsforpliktelser på opptil 11 milliarder dollar ble det kroken på døren for Genesis, som natt til fredag søkte konkursbeskyttelse i New York, ifølge CNBC.

– Jeg er av den oppfatning av dette er det siste kortet som faller i korthuset, sier analytiker Vetle Lunde i Arcane Crypto.

Men bak det siste kortet ligger milliarder strødd i en lang streng av konkurser.

På under ett år har fem store kryptoselskaper bukket under – med gjeldsforpliktelser på svimlende milliardsummer.

– De er gigantiske

Basert på hvilke summer som er oppgitt fra rettsdokumenter i internasjonale medier er det i selskapene Voyager Digital, Blockfi, FTX, Celsius og Genesis vært gjeldsforpliktelser på mellom 19 og 87 milliarder dollar. Det tilsvarer opptil 850 milliarder kroner.

Samtidig har selskapene oppgitt omtrent det samme i eiendeler. Men det er ikke gitt at det bare er å betale ut alt sammen, ifølge Lunde.

– Deler av det er ganske likvid, andre deler av det er mindre likvid. Alle kan ikke få pengene tilbake eller så kan man anta at alle får deler av pengene sine igjen, sier han.

Analytikeren sier at det er blitt gitt utrolig dårlige lån blant selskapene uten god risikohåndtering og kommunikasjon.

– Genesis' konkurs er på mange måter en full sirkel fra der kreditten begynte å vokse i starten av bullmarkedet, og har vært hovedkjernen bak finansiering av lån til strategier knyttet til Grayscale som etter hvert ble svært ubehagelig for alle involverte parter, sier Lunde.

Grayscale er en stor forvalter av digitale valutaer og eies av Digital Currency Group (DCG). DCG eier også Genesis. Lunde sier det er usikkert hvordan konkursen kommer til å påvirke DCG. Deres datterselskap Grayscale eier nemlig 3,3 prosent av alle bitcoin og 2,5 prosent av alle ethereum i omløp.

– De er gigantiske. Hvis en konkurs får følger for DCG og dermed Grayscale, og disse fondene må lukkes ned, innebærer det et helt enormt salgspress av bitcoin, ethereum og andre kryptovalutaer, sier han.

Fant 50 milliarder

Den største kryptokonkursen av dem alle skjedde i fjor høst da børsen FTX kollapset og flere hundre millioner dollar forsvant.

Advokatene og rådgiverne som nå styrer FTX har funnet mer enn fem milliarder dollar i likvide verdier. Det tilsvarer nesten 50 milliarder kroner.

– Jeg føler vi er på toppen av negativitet og at dette er slutten på den virkelige sørgelige kredittkrisen i krypto. Dette har hatt veldig negative konsekvenser for ryktet og seriøsitet knyttet til bransjen, og har belyst veldig mange problemer. Institusjonelle aktører vil være forsiktige med å involvere seg i markedet fremover, og det vil ta tid å bygge ny tillit. Likevel er det oppløftende at bitcoin har hentet inn nivåer fra før FTX-kollapsen, og at markedet syner å bry seg lite om Genesis-konkursen, sier Vetle Lunde.

Da det startet å riste i FTX-systemet tidlig i november i fjor, begynte kryptovalutamarkedet å vakle. I løpet av bare fire dager falt verdien av verdens største kryptovaluta med 25 prosent. Siden nyttår har prisene kravlet opp igjen og ligger nå på nivåer man så før konkursen.

Lunde i Arcane tror det vil være vanskelig å regulere utlånsmarkedet for krypto.

– Det som definitivt bør reguleres er noe som begrenser låneaktører fra å kunne markedsføre seg mot privatkunder. Renter i krypto er ikke risikofrie, det bør alle ha lært nå, sier han.

Analytikeren har et klart råd til investorer.

– Krypto er noe som skal være tillitsløst. Du skal fjerne mellomleddet, men hver gang du bruker en børs låner du din tillit til børsen. Å fordele pengene sine til ulike børser, eller enda bedre, å oppbevare egen kryptovaluta selv er veien å gå for å unngå å ende i et konkursbo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.