Nel la torsdag frem resultater for andre kvartal som viste svakere inntekter og et større underskudd enn ventet.

Markedet svarer med å sende aksjen ned åtte prosent like etter børsåpning. Hovedindeksen på Oslo Børs faller over én prosent.

Kvartalsrapporten til Nel viste blant annet følgende:

  • Nel tapte 314 millioner kroner før skatt grunnet oppstartskostnader knyttet til anlegget på Herøya, høyere råvarekostnader og stort tap på investeringen i Everfuel.
  • Selskapet gjentar planlagt oppstart på Herøya i tredje kvartal i år med en årlig produksjonskapasitet innen elektrolyse på 500 megawatt.
  • Ordrereserven, såkalt «backlog», falt med syv prosent i andre kvartal og er nå på i overkant av én milliard kroner. Den er riktignok opp fire prosent på årsbasis.

– Det er generelt en relativt svak rapport. Inntjeningen skuffer og det er så godt som ingen vekst i backlog, sier aksjeanalytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux.

Mener aksjen kan falle mer

Bertheussen mener det er vanskelig å forsvare prisingen av aksjen når ordrereserven ikke øker og selskapet taper penger.

Nel-aksjen har stupt over femti prosent på Børsen hittil i år. Om lag 31 milliarder kroner i aksjonærverdier er barbert bort siden kurstoppen på 34,6 kroner aksjen fra 8. januar. Kursen er nå på samme nivå som i mai 2020.

– Den kan helt klart falle ytterligere. Det skal sies at man er inne i en fase nå som er interessant. Selskapet leverer dårligere og dårligere tall. Du skal prøve å være opportunistisk når kursen faller og resultatene er dårlige så sant den langsiktige historien holder, sier Bertheussen.

– Kan Nel bli en oppkjøpskandidat?

– Det finnes en del oljeselskaper som tjener godt med penger om dagen, som må øke utbyttet eller vokse. De vil foretrekke å vokse gjennom fornybart. Fallende kurser og enormt sterk kontantstrøm i oljebransjen er en dynamikk som øker sannsynligheten for oppkjøp, sier Bertheussen.

Økt shortgevinst

Investor Aasulv Tveitereid er blant dem mest har vært mest negative til Nel og veddet på kursfall ved å shorte aksjen. DNs børskommentar har beregnet at Tveitereid sitter på urealiserte gevinster på nesten 23 millioner kroner i aksjen, opp fra 16 millioner kroner i starten i juni.

Investoren har tidligere uttalt til DN at han vil bli sittende på aksjen til kursen er ned på mellom to og fem kroner. Torsdag handles aksjen til rett over 13 kroner.

Tror Nel skal videre ned

– Jeg sa på morgenmøtet i dag at jeg trodde at aksjen skal ned tosifret, hvert fall med tanke på at aksjen steg i går. Spørsmålet er om shorterne vil dekke seg inn, men vi mener at det fortsatt er en del å gå på, sier analytiker Thomas Dowling Næss i Sparebank 1 Markets.

Han synes ikke inntektsveksten til Nel er spesielt imponerende.

– Inntektsveksten var opp ti prosent år over år, men ikke mer enn 20 prosent høyere enn andre kvartal 2018 og under konsensus. Det er ikke det man forventer fra et vekstselskap, sier Næss.

Næss forklarer at kursmålet på 8,5 kroner tilsvarer et pris/bok-forhold på i overkant av tre. Forholdstallet er en metode for å vurdere om en aksje er dyr eller billig ved å sammenligne aksjekursen med verdien av selskapets bokførte egenkapital per aksje.

Analytiker Thomas Dowling Næss i Sparebank 1 Markets.
Analytiker Thomas Dowling Næss i Sparebank 1 Markets. (Foto: Sparebank 1 Markets)

Næss mener aksjen fortsatt må videre ned før den blir en interessant oppkjøpskandidat.

– Vi har et scenario som forsvarer dagens prisingen. Det innebærer at Nel blir markedsledende med 30 prosent, at IEA-estimatet om netto nullutslipp blir nådd og at de får en avkastning på kapitalen på 37,5 prosent. Det er i mine øyne i overkant optimistisk.

Han understreker at Nel er helt avhengig av at anlegget på Herøya kjører til full kapasitet ganske raskt etter oppstart i tredje kvartal.

Ikke overbevist av hydrogen på hjul

Nel har over lengre tid hatt et nært samarbeid med amerikanske Nikola som har lovet å revolusjonere langtransport ved hjelp av hydrogendrevne lastebiler, men hverken har noen omsetning eller produksjon å vise til.

– Jeg er sterkt tvilende til at hydrogen skal brukes til å drifte ting på hjul. Jeg tror at batterier kommer til å totalt dominere innenfor persontransport og også dominere innenfor tungtransport. Jeg har ikke latt meg overbevise av regnestykkene på hydrogen til tungtransport, sier Bertheussen i Kepler Chevreux.

I kvartalsrapporten går det frem at Nel vil levere elektrolyseinstallasjoner til Nikola fra fjerde kvartal og utover i 2022. Nikola har ikke varslet Nel om når det kan vente ytterligere ordre, opplyses det om.

– Nikola har vært den store «edgen» til Nel siden det har vært en garantist for enorme volumer. Nå som Nikola-sporet ser mer usikkert ut, svekker det garantien for at Nel skal fortsette å være markedsledende. Nel har handlet betydelig høyere enn andre elektrolyse-produsenter, helt sikkert på grunn av Nikola-garantien, sier Bertheussen.

Ikke strategisk aksjonær i Nikola

Under spørsmålssesjonen på kvartalspresentasjonen får Nel-ledelsen spørsmål om hvorfor Nel fortsatt er aksjonær i Nikola, skriver TDN Direkt. Konsernsjef Løkke svarer med å fortelle at Nel ble aksjonær i selskapet for å vise støtte og ha «skin in the game», og presiserer at de ikke nødvendigvis er en strategisk aksjonær.

– Vi har ikke satt et tidspunkt eller frist for noen av vårt engasjement, men det gir absolutt en mulighet for å tilgjengeliggjøre mer midler hvis vi selger det på et tidspunkt. Jeg vil ikke forhåndsannonsere eller estimere noe i denne sammenheng, svarer konsernsjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.