Etter en bred oppgang på Wall Street mandag, hvor Dow Jones-indeksen steg nærmere to prosent, ble det mye ned tirsdag. Men et lite rally på slutten dempet fallet.

  • Industriindeksen Dow Jones endte opp 0,15 prosent.
  • Teknologibørsen Nasdaq var ned 2,35 prosent.
  • Den brede samleindeksen S&P 500 sluttet ned 0,80 prosent.

  • Nasdaq tynges særlig av resultatvarselet mandag kveld fra Snap, selskapet bak Snapchat. Snap-aksjen kollapset fullstendig tirsdag, og endte til slutt ned hele 43 prosent. Selskapet opplyser at det vil redusere rekrutteringen av ansatte og slanke utgiftene. Snap opplyser at dagens situasjon kommer som følge av inflasjon, flaskehalser i leveringsskjeden og usikkerhet knyttet til hvordan Apples endring av personvernkrav til påvirke selskapet.

Roper på hjelp fra Fed

Inflasjonen er spøkelset som henger over investorene, og hedgefundforvalter Bill Ackman mener kun en mer offensiv sentralbank, eller en markedskollaps, kan stoppe inflasjonen.

I en lengre tråd på Twitter beskylder forvalteren sentralbanken Federal Reserve for ikke å gjøre jobben sin. Dermed må markedet gjøre Feds jobb, og det er det som skjer nå, skriver Ackman.

Bill Ackman, leder for Pershing Square Capital.
Bill Ackman, leder for Pershing Square Capital. (Foto: Mike Blake/Reuters/NTB)

Han viser til at antall ledige jobber i USA stiger samtidig som arbeidsløsheten er på lave 3,6 prosent.

– Det er ingen utsikter til en materiell reduksjon i inflasjonen med mindre Fed øker rentene offensivt eller at aksjemarkedet krasjer, katalyserer en økonomisk kollaps og krever destruksjon, advarer han.

Ackman er ikke den eneste som frykter fremtiden i aksjemarkedet.

Det har vært urolige aksjemarkeder de siste ukene etter at den amerikanske sentralbanken annonserte sitt høyeste rentehopp på flere tiår. Markedet klarer ikke å holde på oppgangen over flere dager. I en periode tirsdag var den teknologitunge Nasdaq-indeksen ned nærmere fire prosent.

Snap-smitte til tekno

Fallet i Snap-aksjen smitter over til andre sosiale medier-aksjer som Facebook-eier Meta, Google-eier Alphabet, Twitter og Pinterest. Veksten i antall brukere har stoppet opp samtidig som folk frykter økede renter. Dette rammer Snap hardt ettersom plattformen henter sine inntekter i annonsemarkedet. Dagens fall i Snap er det kraftigste for aksjen noensinne, skriver Bloomberg News.

Meta falt 7,6 prosent, Alphabet fem prosent, Twitter 5,6 prosent, Tesla 6,9 prosent, mens Pinterest stupte 23,6 prosent.

Over 1500 milliarder barbert bort

Dagens fall visker ut markedsverdier som tilsvarer 1580 milliarder kroner i sosiale medier, skriver Bloomberg.

I resultatvarselet skriver Snap at det makroøkonomiske utsiktene er blitt ytterligere svekket og at dette har skjedd raskere enn ventet. Dagens resultatvarsel følger i kjølvannet av at selskapet guidet om fremtiden 21. april, altså for en drøy måned siden.

Blant aksjene som pekte seg ut tirsdag finner vi kleskjeden Abercrombie & Fitch som endte ned hele 28,6 prosent etter å ha skuffet markedet både på resultatene for første kvartal og forventningene til resten av året.

Elektronikkjeden Best Buy leverte bedre enn ventet på omsetning i første kvartal. Men kjeden klarte ikke å levere godt nok på fortjeneste per aksje. Aksjen endte opp 1,2 prosent tirsdag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.