Fredag 25. juni endte hovedindeksen på Oslo Børs med ny toppnotering. Til tross for at børsen sist uke steg omtrent 1,5 prosent fra bunnpunktet i midtuken, falt børsen samlet sett 0,3 prosent denne uken.

Lars Erik Moen, sjef for det nordiske forvalterteamet til Danske Bank, sier at resultatene for 2021 ved årsskiftet var ventet å komme på nivå med 2019.

Men gjenåpningen har gått bedre enn ventet – og nå forventer Moen at selskapene på Oslo Børs leverer 25 prosent bedre resultater i 2021 enn året før vi ble rammet av koronaviruset.

– De gode tallene er allerede reflektert i avkastningstallene som har steget med 16 til 17 prosent i år. I forhold til årets inntjening er selskapet priset noe høyere enn historisk, men med lavt rentenivå er det forventet at aksjer skal være noe høyt priset. Mulighetene for positiv utvikling er god, men veksten er skjør, sier Moen.

I løpet av juli rapporterer veldig mange selskaper resultatene for andre kvartal.

– Det er forventet gode resultater, så vi venter spent på resultatene i løpet av juli, sier han.

Globalt følger Moen og teamet hans med på hvordan gjenåpningen påvirker økonomien, spesielt økt inflasjon.

– Når vi ser utviklingen i aksjemarkedet og prisstigningen på enkelte produkter, er det overraskende å se hvor store stimulansepakker som fortsatt gis globalt. Det har nok med at prisstigningen er hovedsakelig konsentrert om noen få produkter der det er mangel på tilgang, sier Moen.

Foretrekker finanssektoren – og har en it-favoritt

Moen forvalter fondene Danske Invest Norge og Danske Invest Norge Vekst.

– Vi har valgt å ha høy eksponering mot finanssektoren. Gjenåpning øker sannsynligheten for økte renter, og dette er positivt for livselskaper og rentemarginen til banker. I tillegg reduseres sannsynligheten for tap på utlån. De fleste selskapene innen finanssektoren er priset lavere enn gjennomsnittet på Oslo Børs, sier han.

Han sier de har lenge vært aksjonær i it-selskapet Crayon, og forrige uke økte de sin eksponering.

– Selskapet har vokst sterkt både i lokale markeder og internasjonalt. Uvanlig høy vekst for å være organisk. Rett før koronakrisen passerte de én prosent markedsandel i USA, og vi venter spent på utviklingen fremover, sier Moen.

Selv med økte oljepriser ser han at oljeselskapene er veldig forsiktige med å lete etter ny olje. Derfor har han knapt et selskap innen oljeservice-næringen i porteføljen.

– Få skyer i horisonten

Storebrand-forvalter Olav Chen mener det ser godt ut for markedene ut den kommende uken.

– Akkurat nå er det ganske få skyer i horisonten. Det vil si at det ikke er fryktelig mange direkte trusler på kort sikt. Dette reflekteres jo i markedene også, med all time highs og lignende.

Amerikanske børser setter stadig nye rekorder, og Chen tror markedene skal videre opp.

Storebrand-forvalteren mener frykten for inflasjon har dabbet noe av da de fleste aktørene i markedet kjøper historien om at inflasjonen er forbigående.

– Man utsetter og avventer nok litt til høsten når man får se hva som skjer når støtteordninger i stor grad forsvinner. Da får man nok et bedre bilde av hvordan arbeidsmarkedet faktisk ser ut. Slik som det er i dag så kan man skyve ganske mange samfunnsmessige problemer under forklaringen om pandemien, og jeg mener jo at man allerede har skjøvet litt for mye inn under forklaringen, sier Chen.

Videre viser Chen til de amerikanske arbeidsmarkedstallene, kalt payrolls-tall, som ble publisert fredag. Han forteller at så lenge man ser at bedringen i økonomien fortsatt går på skinner, hvilket det gjør, og uten at rentene stiger, tar aksjemarkedet det som positive nyheter.

Olav Chen i Storebrand Asset Management mener vi befinner oss i en kortsiktig inflasjonspause.
Olav Chen i Storebrand Asset Management mener vi befinner oss i en kortsiktig inflasjonspause. (Foto: Per Thrana)

Dette skjer til tross for at inflasjonen er høy, fordi markedet tror at inflasjonen er midlertidig.

– Hvis du tenker deg en kamel, så sitter vi nå mellom de to puklene hva gjelder inflasjonsforløpet. Første topp er trolig passert med baseeffekter fra råvarer. Spørsmålet er hvor høy og temporær neste topp er når lønnsveksten øker med videre fallende arbeidsledighet, sier Storebrand-forvalteren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.