Selskapet Questerre driver olje- og gassutvinning i Quebec. Mandag sikret det seg operatørskap og leterettigheter i deler av den gigantiske Utica-formasjonen som strekker seg over store deler av det østlige Canada og nordlige USA. Det satte fyr på aksjen, men sjokkmeldingen fra Quebec sender torsdag Questerre-aksjen ned 49 prosent til laveste nivå på over et år.
Questerre-sjef Michael Binnion er tredje største aksjonær i selskapet. Han har fått lide på børs.
Har tapt 93.000 kroner i minuttet
Etter børsslutt torsdag hadde Binnions aksjepost nær halvert seg, hvilket betyr at han har et papirtap på 68 millioner kroner. Privat og gjennom tre investeringsselskaper har Binnion rundt 18 millioner aksjer i selskapet. Han er ikke fornøyd med myndighetene.
– Denne beslutningen er motivert utelukkende av kortsiktig politikk før det forestående valget, sa han i en melding natt til torsdag, der han og selskapet fordømmer avgjørelsen fra regjeringen.
1. oktober går innbyggerne i Quebec til urnene for å stemme over hvem som skal sitte i regjering. Siste meningsmåling viser at opposisjonspartiet Coalition Avenir Quebec har en knapp ledelse over regjeringspartiet Quebec Liberal Party, ifølge CTV News Montreal.
Søskenpar med milliontap
På aksjonærlisten til Questerre finner man også Olivia-gründer Anne Kristi Koppang. Hun sitter på 0,72 prosent av aksjene i selskapet, og hadde i løpet av torsdagen et papirtap på ni millioner kroner.
Hennes bror, Dag Eystein Koppang, er en enda større fisk og sitter på 1,13 prosent av aksjene. Han hadde et papirtap på 14 millioner kroner.
Fisker og styrmann Idar Leon Nygård fra Møre og Romsdal er 19. største aksjonær. Han kjøpte seg inn for syv-åtte år siden, men kjøpte seg litt opp i slutten av 2016. Det ga god avkastning da Questerre-aksjen rykket til på den nye karbonlovgivningen, men mesteparten av den oppgangen er radert bort nå.
Nygård hadde torsdag et papirtap på syv millioner kroner.
Rundt 1,4 milliarder kroner av Questerres markedsverdi er forduftet torsdag.
Fra milepæl til fordømmelse
Det var full jubel blant Questerre-aksjonærene i desember 2016 da Quebec godkjente en ny karbonlovgivning som omfatter energipolitikk frem til 2030. Den ble sett på som svært fordelaktig for Questerre, som selv mente det ville være sannsynlig at myndighetene åpnet for utvikling av gass- og skiferoljereserver i provinsen.
Questerre kalte den nye loven en milepæl.
Mandag skaffet de seg gjennom en intensjonsavtale Repsols eierandel i Utica-formasjonen i Quebec etter å ha avgjort en rettstvist med det spanske oljeselskapet.
Nå har myndighetene gjort helomvending, der de foreslår at det blir forbudt å utvinne gass og olje gjennom såkalte fracking på de første 1000 meterne av overflaten, samt at det skal være ulovlig å drive utvinning en kilometer fra urbane strøk.
– Dramatisk redusert
Sparebank 1 Markets' oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen skriver i en oppdatering torsdag at selv om forslagene til myndighetene ikke er vedtatt er kunngjøringen i seg selv veldig negativt nytt for hele olje- og gassindustrien i Quebec.
Han spådde før børsåpning at kursen ville falle mellom 40 og 50 prosent og traff blink. Analytikeren skriver at aksjen må falle 50 prosent før meglerhuset vil anbefale investorene å kjøpe den igjen.
Sveen-Nilsen priser Questerres verdijusterte egenkapital til 16 kroner aksjen. Utica-formasjonen tillegger han seks kroner per aksje, hvilket betyr at han vil kutte den verdijusterte egenkapital til selskapet med seks kroner aksjen, tilsvarende 38 prosent, dersom forslagene går igjennom.
– Sjansen for at det blir en kommersiell utvikling der er dramatisk redusert uansett hvordan du snur og venter på det, sier Sveen-Nilsen til DN.
I analysen skriver han at Questerre betalte 16,1 millioner dollar for Repsols område der syv millioner ble betalt kontant og ni millioner er relatert til skrinlegging av en juridisk konflikt. Det er imidlertid kun en intensjonsavtale, slik at det kan være Questerre kan kansellere avtalen.
Questerre-aksjen var til slutt ned over 48 prosent torsdag og endte på kurs 3,99 kroner.(Vilkår)