Oslo Børs startet med oppgang torsdag, men falt utover dagen.

Blant selskapene som bidro til nedgangen, var den norske vin- og brennevinsprodusenten Arcus. Aksjen falt 2,7 prosent til 41,40 kroner torsdag.

Fallet skjedde på grunn av svake kvartalsresultater for første kvartal 2018, som ble lagt frem i morgentimene. Pareto Securities skriver at ebitda-resultatet kom inn 26 prosent under konsensusforventningen, men minner om at kvartalet er sesongmessig svakt, med vanligvis rundt seks prosent av helårets ebitda.

Meglerhuset oppsummerer rapporten som negativ til nøytral, med positiv vekst motvirket av noe skuffende marginer innenfor vinsegmentet og totalt.

«Ettersom kvartalet er det klart minst viktige for selskapet venter vi kun mindre negative estimatendringer» skriver Pareto, som har en kjøpsanbefaling med kursmål på 55 kroner på Arcus-aksjen.

Oljeprisen ned

Oljeprisene tikket også ned i løpet av dagen.

I en oppdatering torsdag nedgraderer Citi sin anbefaling på den europeiske olje- og gassektoren fra «outperform» til «neutral», og mener videre oppgang i sektoren nå hviler på styrket oljepris og sterkere fundamentale forhold fremover.

«Sektoren har overprestert sterkt og repriset seg de seneste månedene. Med redusert handelsrisiko denne uken og med mindre støtte fra verdsetting, lener «outperform»-casen for olje og gass nå mer på videre oppgang i oljeprisen og sterkere fundamenter», skriver Citi.

Ifølge investeringsbanken er det en sterk sammenheng mellom antallet lange posisjoner i WTI- og Brent-kontrakter og negativ 12-måneders avkastning for den europeiske olje- og gassektoren. Ifølge Citi har investorer i oljemarkedet beveget seg fra netto korte posisjoner i februar og mars, til netto lange posisjoner nå for tiden.

I analysen fremgår det at Citi nå foretrekker «å sitte på gjerdet» til de ser sterkere verdsettelsesstøtte i sektoren.

Mener oljeprisen kan nå 100 dollar

Videre uttalte oljeanalytiker Torbjørn Kjus under Marine-Money-konferansen torsdag at Brent-prisen kan stige til 100 dollar fatet i 2018, dersom Venezuela kollapser og land ikke kjøper iransk olje.

Videre sa Kjus at det ennå ikke er et grønt globalt skifte i sikte, og viser til at oljeetterspørselen i verden fortsatt vokser. Kjus påpekte også at netto knappheten på olje i Asia vil øke, samt at denne etterspørselen vil bli fylt med amerikansk olje.

-Dette vil øke tonnmilen for tankskip, sa han.

Ellers uttalte Kjus at hovedoverraskelsen den seneste tiden har vært skiftet i forward-kurven som har kommet etter at USA har innført sanksjoner mot Iran, hvor den lange delen av kurven har steget mer enn den korte enden.

-Dette har man ikke sett på veldig lenge. Markedet begynner å bekymre seg for 2019 og 2020, og dette er rettmessig ettersom sanksjonene vil treffe markedet mer i 2019 enn i 2018, uttalte han.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,75 prosent til 873,29 poeng, omsatt for 5.072 millioner kroner.(Vilkår)