Hovedindeksen Oslo Børs endte ned 1,46 prosent tirsdag.

– Det er bare en liten korreksjon. Det er ingen fundamentale forhold som tilsier at børsene skal falle, snarere tvert imot, nøkkeltallene er sterke. Men det er helt naturlig at mange vil ta profitt og redusere risikoen og eksponeringen i aksjemarkedet, etter at det har gått opp så lenge, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, sjeføkonom hos Nordkinn Asset Management.

Alexandra Morris, investeringsdirektør i Skagenfondene, er enig.

– Markedet er modent for en pause. Det er helt naturlig det vi ser nå, sier Morris.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.
Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management. (Foto: Gunnar Blöndal)

Mowi og ABG steg etter tall

Tirsdagen var preget av nedgang for flere av tungvekterne. Av de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs, var det kun fem som steg. Lakseoppdretteren Mowi, som har John Fredriksen som største eier, steg mest av de største selskapene med en oppgang på rundt 2,4 prosent like før stengetid etter at selskapet la frem en slakteoppdatering før børsåpning.

Ellers falt sol- og vindenergiselskapet Scatec nær seks prosent, rubrikkselskapet Adevinta endte ned over seks prosent, mens Equinor falt to prosent. Meglerhuset ABG Sundal Collier steg mer enn seks prosent etter å ha lagt frem sterke tall for første kvartal.

Dagens nest mest omsatte aksje etter Equinor var chip-produsenten Nordic Semiconductor som steg nesten tre prosent etter å ha lagt frem oppløftende tall for første kvartal før åpning.

Spent før resultatrush

Sist uke ble det satt flere nye rekordnoteringer på Wall Street, og det siste året har stort sett vært en sammenhengende opptur på børsene verden over. Paradoksalt nok for mange mens realøkonomiene sliter med pandemi og nedstengninger, priser investorene i aksjemarkedet selskapenes fremtidige inntjening.

Denne ukes startet resultatsesongen i USA, og de fleste toneangivende selskapene vil legge frem kvartalsrapporter for første kvartal. Hverken Morris eller Wilhelmsen tror på store negative nyheter, men de fremholder at det er vanlig at investorer og porteføljeforvaltere setter en fot i bakken i forkant av resultatfremleggelsene.

– Jeg ser på det som en pause der markedet vil fordøye de tallene som kommer fra første kvartal. Jeg tror vi får en god utvikling utover året når vi kommer oss ut av korona. Vi ser på tall fra USA at første kvartal har startet veldig sterkt, sier Morris, som trekker frem virusmutasjoner og vaksineutrullingen som de største risikomomentene fremover.

– Det er vanlig at porteføljeforvaltere ser an resultatsesongen litt, og at de reduserer eksponeringen i aksjemarkedet noe når alt har gått bra så lenge, sier Wilhelmsen.

Avblåser rente- og inflasjonstruslene

Økte renter og høyere inflasjon blir stadig trukket frem som trusler mot børsfesten. Spesielt etter at de amerikanske statsrentene steg markant i mars.

Økte renter vil typisk gjøre at investorene synes det er mer interessant å plassere penger i rentepapirer, og dermed redusere eksponeringen i aksjemarkedet.

Wilhelmsen mener denne trusselen på det nærmeste er over.

– Renten har roet seg veldig i april, og den har ikke rammet aksjemarkedet, sier Wilhelmsen.

Han sier det heller ikke er noen tegn til at inflasjonen er raskt på vei opp, selv om den på sikt skal gradvis litt høyere.

Både investorer, makroøkonomer og andre forståsegpåere spår nærmest unisont at verdensøkonomien vil få et skikkelig boost så snart pandemien er under kontroll. De fleste ser solid økonomisk vekst alt fra andre halvår i år. Men det er helt avhengig at utrullingen av vaksiner går etter planen, særlig i de store og ledende økonomiene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.