Aluminiumsprisene gikk som en berg-og-dal-bane forrige uke. Nå venter markedet spent på Hydros neste trekk. Hydro-aksjen er rundt klokken 10 mandag formiddag opp nær fem prosent etter at selskapet i helgen meldte at det har fått tillatelse til å ta i bruk det nye pressfilteret ved aluminaraffineriet Alunorte. Hydro håper at tillatelsen skal gjøre det mulig å unngå full nedstengning av Brasil-virksomheten.

Torsdag forrige uke steg aluminiumsprisene først til det høyeste nivået siden juni. Det globale aluminiumsmarkedet ble rystet av Hydros plutselige melding onsdag om at selskapet ville stenge ned verdens største aluminaraffineri, Alunorte. Alunorte har tidligere stått for mer enn fem prosent av det globale markedet for alumina, den viktigste ingrediensen i aluminium. Hydro-aksjen raste 13 prosent på nyheten.

Men i helgen snudde aluminium brått tilbake: På London Metal Exchange falt aluminiumsprisen med fire prosent etter en ny melding fra Hydro natt til lørdag, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg, som viser til tidlig-handel i Singapore. Også alumina-prisene falt igjen.

Ifølge meldingen er Hydro nå ett steg nærmere å kunne produsere for 50 prosent av Alunortes kapasitet, etter å ha fått en tillatelse fra det brasilianske miljøorganet Ibama.

Viktig møte mandag

Bråsvingen kan tyde på at markedet har store forventninger til at Hydro nå skal stoppe nedstengningen, og gå tilbake til halv produksjon ved Alunorte. Det vil i så fall innebære at nedstengningen også stoppes i Hydros bauksittgruver i Paragominas og Hydros brasilianske aluminiumsverk Albras.

Dette er ennå usikkert, men fasiten kan komme allerede mandag.

Ifølge Hydro mangler selskapet fortsatt én helt avgjørende tillatelse for å kunne stoppe nedstengningen som allerede skal være i gang. Denne tillatelsen må komme fra Semas, de lokale miljømyndighetene i delstaten Pará nordvest i Brasil.

Mandag skal Hydro i et nytt møte med Semas, ifølge selskapet.

Aksjeras kan snu

Også Hydro-aksjen ligger an til store bevegelser hvis Hydro denne uken får klarsignal til å gå tilbake til halv produksjon.

Onsdag forrige uke raste aksjen 13 prosent på bråstoppet i Brasil. Like før helgen hentet aksjen seg så vidt inn igjen, men endte likevel med en nedgang på knappe 11 prosent.

Etter en kursoppgangen på nær fem prosent mandag morgen er Hydro-aksjen fortsatt ned 6,5 prosent sammenlignet med sluttkurs tirsdag i forrige uke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Folk reiser i timevis for å besøke denne butikken
Thom Olaussen driver Hobbymann i Drammen, og har ingen planer om å starte nettbutikk.
02:01
Publisert: