Klokken 23.30 onsdag kveld kom meldingen om at Sats er i mål med pengejakten og har hentet 600 millioner kroner. Kursen var 19,50 per aksje.

Det skjer etter to år med brutale tap som følge av pandemien. Restriksjoner som i en periode nektet medlemmene å bruke treningssentre, og senere smittefrykt og nøling fra kunder som holdt seg unna, ga Sats et underskudd på 777 millioner kroner før skatt totalt for 2020 og 2021.

Sats-investor Harald Espedal håper på en opptur for treningskjeden i 2022 eller 2023.

– Selskapet har pådratt seg ekstra gjeld. Det har vel gått fra 1,2 til 1,8 milliarder kroner gjennom pandemien. Så dette er jo egentlig å resette gjelden tilbake til hva den var før korona, sier han.

Han ser både oppsider og nedsider ved kapitalinnhentingen.

– Det betyr at selskapet blir mer solid, så det er bra. Men så blir det jo også flere aksjer å dele oppturen på, når den forhåpentlig kommer, sier Espedal.

Korona-effekter

Harald Espedal forvalter sin egen og andres formuer gjennom selskapet Salt Value, som eier aksjer i Sats verdt nær 64 millioner kroner. I tillegg eier Espedal Sats-aksjer for 13,7 millioner kroner gjennom selskapet Espedal & Co as.

Blant de nye aksjene vil Espedal tegne seg for sin eierandel eller mer, bekrefter han.

Salt Value er sjette største investor i Sats, bak den tidligere volleyballspilleren Bjørn Maaseide som femte største, og Stein Erik Hagen og hans selskap Canica som tredje største aksjonær i Sats med en eierandel på 7,29 prosent.

– Hvis vi legger til side faren for nye koronavarianter som fører til en nedstengning, tror jeg på en opptur for Sats. Lysten på å trene på grunn av livsstilsendringer tror jeg er sterkere enn noen gang. For mange har det jo blitt en mer aktiv livsstil under korona – mer tur, mer friluft og trening, mener investoren.

– Jeg trodde folk hadde sittet mer stille under korona?

– De finnes jo også, men det er nok også flere som er blitt mer aktive, og det er jo det som er Sats sin kundegruppe.

Investoren sier han ble overrasket over at Sats hadde klart å få tilbake medlemmene i løpet av 2021, slik at selskapet ved utløpet av 2021 hadde like mange medlemmer som før pandemien.

– Riktignok med litt flere treningssentre enn før pandemien, men totalt er de i medlemstall der de var før pandemien, sier han.

Nå håper Espedal på at Sats kan vokse med oppkjøp av nye treningssentre, som kan gi innsparingsgevinster.

– Det kan kompensere helt eller delvis for at det blir flere aksjer å dele oppsiden på, sier Espedal.

«Intens» konkurranse

Sats-sjef Sondre Gravir sier onsdag kveld at Sats vil vokse både ved å åpne nye, egne treningssentre, og gjennom å kjøpe opp andre sentre og innlemme dem i Sats-kjeden.

– Vi har flere aktive dialoger på oppløpssiden, så får vi se hvordan og når det materialiserer seg, sier Gravir.

– Konkurransesituasjonen opplever vi som ganske intens i alle markedene våre. Samtidig så er 80 prosent av befolkningen i Norden ikke medlem på et treningssenter, sier han.

Sats omsatte for en milliard kroner i løpet av fjorårets tre siste måneder. Det er en oppgang fra 846 millioner kroner i samme periode året før. I fjerde kvartal 2019 hadde Sats også inntekter på over en milliard.

Før børsmeldingen om kapitalinnhenting ble sendt ut, endte Sats-aksjen onsdag på en aksjekurs på 20,60 kroner, ned 2,6 prosent for dagen. Tross koronanedstengninger har Sats-kursen vært relativt stabil – den er ned 11 prosent på ett år.

Tegningskursen – hva de nye aksjene skal koste – er ikke satt, og settes gjennom en ordinær bokbyggingsprosess fra et kobbel av meglerhus, ledet av ABG Sundal Collier og Sparebank 1 Markets.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.