Scatec Solar bygger ut solkraftanlegg over hele verden og er blitt en yndling i aksjemarkedet. Aksjen har steget 76 prosent hittil i år.

Nå melder selskapet at det har signert en bindende avtale om å kjøpe alle aksjene i SN Power fra statseide Norfund for 1,166 milliarder dollar, tilsvarende 10,9 milliarder kroner.

SN Power er mest kjent for produksjon av vannkraft i utviklingsland.

I en egen pressemelding skriver Norfund at det i fjor satte i gang en strukturert salgsprosess av SN Power rettet mot internasjonale finansielle og industrielle aktører. I juli i år har besluttet styret å gå inn i eksklusive forhandlinger med Scatec Solar.

– Målet var å få den beste avtalen som leverer på Norfunds mandat. Her kom Scatec  Solar med det beste budet, og vi er glade for å bidra til at et norsk selskap nå blir ledende innen både vann og sol, sier Norfund-sjef Tellef Thorleifsson.

Vil bytte navn

Som følge av oppkjøpet vil Scatec Solar nå skifte navn til kun Scatec ettersom det blir et bredere energiselskap.

«Oppkjøpet er en viktig del av Scatec Solars utvidede vekststrategi som omfatter en bredere satsing innenfor vannkraft, vindkraft, og energilagring i tillegg til solenergi. Det nye selskapet vil ha en unik portefølje av kraftanlegg, bred geografisk tilstedeværelse samt en attraktiv portefølje av nye prosjektmuligheter», heter det i meldingen fra Scatec Solar.

Scatec Solar-sjef Raymond Carlsen og Jan Tellef Thorleifsson(t.h), direktør for Norfund annonserte kjøpet i dag.
Scatec Solar-sjef Raymond Carlsen og Jan Tellef Thorleifsson(t.h), direktør for Norfund annonserte kjøpet i dag. (Foto: Fartein Rudjord)

– Vannkraft og solenergi utfyller hverandre ved at de gir mulighet for salg av tilleggstjenester og optimalisering av leveransen av kraft fra ulike energikilder. Vi ser også store prosjektmuligheter i nye vekstmarkeder i Sør-Øst-Asia og det sørlige Afrika, i tillegg til tilgang til prosjekter med flytende solenergi i kombinasjon med vannkraft, sier Raymond Carlsen, konsernsjef i Scatec Solar i en melding.

Får 6,6 mrd. i oppkjøpsfinansiering

Oppkjøpet finansieres gjennom en kombinasjon av tilgjengelige kontanter fra balansen til Scatec Solar, selgerkreditt på 200 millioner dollar, et terminlån på 150 millioner dollar og 700 millioner dollar i oppkjøpsfinansiering fra Nordea, DNB, BNP Paribas og Swedbank.

Et av Scatec Solars anlegg i Honduras, Agua Fria solar power plant 1.
Et av Scatec Solars anlegg i Honduras, Agua Fria solar power plant 1. (Foto: Scatec Solar)

Oppkjøpsfinansieringen er tilgjengelig 12 måneder etter transaksjonen er gjennomført og er ventet å bli refinansiert gjennom gjeld og egenkapital.

Tidligere i vår hentet Scatec Solar nærmere to milliarder kroner i en rettet emisjon.

Ifølge selskapet er oppkjøpet ventet å levere avkastning langt over Scatec Solars kostnad på egenkapitalen og at det vil være høyst innvannende på underliggende inntjening i 2020 og utover.

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein er strålende fornøyd og mener salget av SN Power viser hvordan regjeringens satsing på å bygge fornybar energi gjennom Norfund har vært lønnsom.

– Når disse investeringene gir god avkastning og det blir mulig å selge til private investorer, får vi en mulighet til å skape mer utvikling gjennom at frigjorte midler kan brukes til nye investeringer, sier han.

Skuffende resultater

Scatec Solar la fredag også frem resultater for tredje kvartal som ikke levde opp til analytikernes forventninger.

Scatec fikk et resultat før skatt på 10 millioner kroner, ned fra 87 millioner kroner i samme periode i fjor. På forhånd var det ventet et resultat før skatt på 158 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Inntektene endte på 731 millioner kroner, mot ventet 766 millioner kroner.

Selv benytter Scatec seg såkalte proporsjonale resultater i sin rapportering da dette ifølge selskapet gir bedre oversikt over den faktiske inntjeningen. De proporsjonale inntektene falt i kvartalet sammenlignet med i fjor på grunn av lavere byggeaktivitet, som kun delvis ble motvirket av høyere inntekter fra kraftproduksjon.

«Ebitda falt med 26 prosent sammenlignet med samme periode i fjor og med 24 prosent sammenlignet med foregående kvartal, primært drevet av lav byggeaktivitet i kvartalet», heter det i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.