Milliardær Frederik W. Mohn har solgt seg kraftig ned eller ut av en rekke selskaper denne høsten. I september solgte han seg helt ut av det børsnoterte meglerhuset ABG Sundal Collier og realiserte en gevinst på 110 millioner kroner inkludert utbytte.

Nå reduserer han eksponeringen i finansforetaket Pareto Bank, forbrukslånsbanken Komplett Bank og offshorerederiet Solstad Farstad.

Total gevinst: 49 millioner kroner.

37 mill. i Pareto

Bergen-milliardæren gjør det største nedsalget i Pareto Bank. Der solgte han forrige uke én million aksjer og skrellet dermed av nær en tredjedel av beholdningen sin og kommer for første gang på ett år under to millioner aksjer i selskapet, ifølge aksjonærregisteret. Basert på gjennomsnittlig sluttkurs forrige uke utgjør det en gevinst på rundt 37 millioner kroner.

Mohn selger også unna i forbrukslånsbanken Komplett Bank. Han dukket for første gang opp blant de 30 største aksjonærene i februar i år og har siden juni solgt seg sakte, men sikkert ned. Forrige uke solgte han 500.000 aksjer i det unoterte selskapet som utgjorde rundt 9,2 millioner kroner.

Samtidig som Mohn selger seg ned i Pareto Bank, gjør forvalter Martin Mølsæter i First-fondene det motsatte og kjøper aksjer for 64,7 millioner kroner i banken gjennom fondet First Generator. Dette er første gangen Mølsæters First Generator dukket opp blant de 30 største aksjonærene i Pareto Bank.

Videre ned i offshore

Også i offshore fortsetter bergenseren nedsalget. Mohn, som er styreleder i riggselskapet Songa Offshore, som tidligere i år ble kjøpt opp av Transocean, dukket for første gang opp blant de 30 største aksjonærene i Solstad Farstad i juni i år. I slutten av september begynte Mohn å selge seg ned. Siden den gang har han solgt aksjer for rundt 15 millioner, hvorav 2,9 millioner av dem var forrige uke, og sitter nå igjen med Solstad Farstad-aksjer for 8,4 millioner kroner basert på sluttkursen mandag.

En bra og en dårlig

Beholdningen i Solstad Farstad har så langt vært en lunken investering for Mohn. Selskapets aksjekurs har falt med 30 prosent siden han dukket opp på listene. Da Mohn først solgte seg ned for noen uker siden hadde han hatt et urealisert tap på oppunder én million kroner.

Investeringen i Komplett Bank har derimot vært en suksess. Siden Mohn dukket opp på listene i starten av februar har aksjen steget med rundt 20 prosent. Ettersom aksjene ikke er notert på børs og handles i det unoterte markedet er kjøps- og salgskursene indikative. (Vilkår)

Irakisk offensiv mot kurdiske Kirkut
Irakiske styrker hevder å ha tatt kontroll over oljefelt og en kurdisk militærbase på sørsiden av den kurdisk kontrollerte oljerike byen Kirkut.
00:57
Publisert: