Telenor har inngått en avtale om å selge kommunikasjonsoperatøren Open Universe og selskapets villafiberinfrastruktur til Global Connect for tre milliarder kroner, ifølge en melding onsdag.

Salget ventes å gi Telenor en gevinst på 1,7 milliarder kroner før skatt.

Selger til oppkjøpsfond

Global Connect er eid av det svenske oppkjøpsfondet EQT og et resultat av flere fusjoner. Fondet gikk for første gang inn i danske Global Connect i 2017. Året etter ble det slått sammen med Broadnet, og etter enda år ble dette igjen slått sammen med et annet EQT-eid selskap: IP Only.

Den gang skrev DN om en storfusjon i fiber som ville gi Telenor og Telia større konkurranse.

Global Connect har et eget landsdekkende fibernettverk i Norge. Totalt eier og drifter selskapet mer enn 84.000 kilometer fiber 27.000 kvadratmeter sikre datasentre i Norge, Danmark, Sverige, Finland og det nordlige Tyskland.

I fjor omsatte konsernet for rundt 581 millioner euro, tilsvarende rundt 5,8 milliarder kroner.

200.000 porter

Telenors salg til Global Connect inkluderer rundt 200.000 porter i åpne fibernett og fiberaksess til rundt 14.000 villakunder, opplyses det i onsdagens melding.

I 2020 utgjorde driftsresultat før avskrivninger (ebitda) fra Open Universe og villafiber rundt 240 millioner kroner. Selskapet er en kommunikasjonsoperatør som leverer tjenester på tredjeparts infrastruktur.

For Telenors del er salget en del av den svenske virksomhetens strategi om å forenkle operasjonen og konsentrere seg om sluttkundemarkedet, opplyses det. Telenor vil beholde sluttkundene på selskapets ISP-løsning etter salget.

Strukturer i Asia

Salget i Sverige føyer seg inn i rekken av flere Telenor-transaksjoner den siste tiden. Nylig varslet Telenor at det vil slå sitt thailandske datterselskap Dtac sammen med konkurrenten True.

Tidligere i år inngikk Telenor en avtale med det malaysiske telekomselskapet Axiata om en sammenslåing av sine malaysiske mobilvirksomheter.

I sommer ble det også kjent at Telenor har skrevet ned alle verdiene av sin virksomhet i Myanmar. Telekomselskapet har varslet salg av virksomheten til libanesiske M1 Group, men transaksjonen er imidlertid ennå ikke blitt godkjent av militærjuntaen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.