Oslo Børs klatret godt torsdag og var en snarvisitt over 400 poeng, men stengte på 399,61 poeng.

Blant dagens store vinnere var Bjørn Kjos og flyselskapet Norwegian.

Norwegian fløy høyt
Selskapet la frem resultatene for tredje kvartal torsdag morgen, og tallene var langt bedre enn forventet.

Les også: Knallbra, Kjos!

Omsetningen var nesten 100 millioner kroner over forventingene, mens driftsresultatet også var markert bedre. Aldri før har Norwegians resultat vært høyere enn i tredje kvartal.

Nå har konsernsjef Bjørn Kjos nye planer for hvordan Norwegian skal bli enda mer lønnsomt.

- Vi skal satse på charter. Det vil bli veldig lønnsomt for charter-selskapene å leie inn oss. Vi flyr nemlig først i rushet på morgenkvisten, så på charter. Så det blir vesentlig lavere kost enn charter, sa Kjos på dagens pressekonferanse.

Shortskvis i Norwegian
Analytiker Christian Dyvik i Handelsbanken Capital Markets var imponert over tallene. Han tror imidlertid ikke tallene alene er årsaken til dagens kursoppgang.

- Det er nok en shortskvis som er med på å løfte aksjekursen i dag. Mange har ventet svake tall, og når de kommer inn bedre enn ventet, får man en skvis, sier han til TDN Finans.

Dyvik var også blant de som ble positivt overrasket over kvartalstallene.

- De var bedre enn ventet, både i forhold til våre estimater og konsensus, men nå skal det sies at estimatene har blitt senket betraktelig den seneste tiden, så alt er relativt. Likevel, konklusjonen er at det var en positiv rapport. Det er positivt at de har kostnadene under kontroll, de guider også ned for året som helhet som absolutt er bra, sier Dyvik til TDN Finans.

Norwegian NAS steg 8,43 prosent til 93,25 kroner.

Bråstopp for Kongsberg Automotive
Betydelig verre gikk det med Kongsberg Automotive som onsdag kveld la frem sine tall. Driftsresultatet på én million euro var godt under forventningene på 5,1 millioner euro.

Aksjen KOA falt 9,08 prosent til 4,34 kroner, men er fortsatt opp nesten 27 prosent de siste tre månedene.

- Reaksjonen er noe urettferdig, men man må ta høyde for at aksjen har gått opp nesten hver dag i to uker. Noen vil antagelig ta gevinst mens noen blir vettskremt av en dårlig nyhet, sier Nordea-analytiker Andre Adolfsen til TDN Finans, og legger til:

- Selskapet leverer gode tall vil jeg si, først og fremst på topplinjen. Driftskostnadene er noe høye men det får de ikke gjort så veldig mye med når materialprisene på kobber og sink er høye. Så lenge selskapet fortsetter å levere toppolinjevekst så skal ikke litt lavere marginer skape noen problemer.

Fremover ser Adolfsen muligheter for at Kongsberg Automotive skal kunne øke marginene sine.

Adolfsen hadde en Sterk kjøp-anbefaling med kursmål 7 i forkant av kvartalstallene.

Fredriksens kjemper falt
Seadrill SDRL og Frontline FRO var blant aksjene som falt.

Seadrill-aksjen falt 1,57 prosent til 175,90 kroner, etter at selskapet vil utstede konvertible obligasjoner for inntil 650 millioner dollar.

Analytiker Endre Storløkken i Danske Equities tror ikke selskapet vil bruke pengene de har til rådighet til å kjøpe opp ett riggselskap, men heller bruke midlene til å kjøpe enkeltrigger.

John Fredriksens tankrederi Frontline FRO endte ned 1,53 prosent til 154,10 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,14 prosent til 399,6 poeng. Den har dermed steget 7,55 prosent så langt i år.

Les også: - Kan føre til katastrofal kollaps (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.