Oslo Børs åpnet svakt opp etter solid oppgang onsdag. Etter å ha falt i minus midt på dagen, hentet indeksen seg igjen inn til en ny toppnotering for året.

Det norske oljeseselskap falt tilbake og er lite endret etter at en avgrensningsbrønn på gigantfunnet Johan Sverdrup blir omtalt som «svært bra».

Statoil meldte torsdag om en brutto oljekolonne på 30 meter i avgrensningsbrønn 16/2-15 i PL 265, hvor rundt 20 meter hadde meget god reservoarkvalitet.

Ser aksjeopptur
Analytiker Anders Holte i ABG Sundal Collier tror man nå er forbi det eksisterende midtpunktet på 2,5 milliarder fat oljeekvivalenter og basert på historisk prising av både Det norske og Lundin mener han begge aksjene skal markert opp dersom man lander på eller noe over midtpunktet.

- Jeg tror man er forbi det nåværende midtpunktet på PL 265. Det at de forskyver ressursestimatet til fjerde kvartal gjør at det blir mer usikkerhet og mindre villighet blant investorene til å legge penger på bordet, sier han og legger til:

- Man har skjønt at oljekolonnene er tykkere i den nordlige delen enn i sør, så dette resultatet sammenfaller litt med det. Dette er på linje med forventningene, men om du ser på reaksjonen i kursene til Det norske og Lundin så kan man vel si at det er et positivt datapunkt, sier han.

company:detnor

Det norske sluttet på 86,05 kroenr, opp 0.35 prosent.

- Et bra resultat
Analytiker Kjetil Sørum i Handelsbanken Capital Markets mener en såpass stor oljekolonne helt i utkanten av feltet er et bra resultat.

- Det er vanskelig å tolke summen av brønnene til om man er høyt eller lavt i intervallet totalt, og det er vel også den informasjonen som man har fått fra selskapene selv også. Den siste brønnen er ikke nødvendigvis nok til å endre volumestimatene, men jeg registrerer at man nå borer lenger og lenger sør i feltet og at det fortsatt er en solid oljekolonne ut mot kanten av feltet. Man kan nok gjøre seg opp en mening når man har boret den neste brønnen i sør, som nærmer seg der Lundin boret i starten med dårlig resultat, sier Sørum til TDN Finans.

Analytikeren synes det er kjedelig for investorene at ressursoppdateringen blir utsatt gitt hvor mye det betyr for Det norske og Lundin om man kommer i den lave eller høye enden av intervallet.

- Som aksjonær blir man nødt til å ta en risiko som den jevne investor kanskje ikke ønsker å spille på. Usikkerheten rundt verdivurderingen er høyere ved et vidt intervall, alt fra capex til opex pr fat vil avhenge mye av hvor i intervallet man havner, sier Sørum.

- Begrenser nedsiderisiko
Analytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank First Securities mener avgrensningsfunnet begrenser nedsiderisikoen til ressursintervallet på 1,7-3,3 milliarder fat oljeekvivalenter for Johan Sverdrup, men holder estimater og anbefalinger uendret.

"Vi antar resultatet fra avgrensningsbrønnen på Kvitsøyhøgda reduserer nedsiderisikoen for det oppdaterte ressursestimatet, ventet i slutten av første kvartal 2013. Etter vårt syn indikerer dette et midtpunkt over det nåværende på 2,5 milliarder fat oljeekvivalenter", skriver Nilsen i en oppdatering.

Analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities mener oppdateringen var på linje med selskapenes forventninger i forhold til det man hadde sett på seismikken og at det underbygger intervallet.

Yggeseth mener det ikke er en voldsom oppside i intervallet basert på denne brønnen, men at det kan være det på bakgrunn av Geitungen som ligger litt lenger nord.

Statoil er operatør med en eierandel på 20 prosent i lisensen, PL 265, Det norske har 20 prosent, Petoro 30 prosent og Lundin Petroleum 10 prosent.

Statoil STL sluttet ned 0,07 prosent til 141,80 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,17 prosent til 455,26 poeng. Det er omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 2,3 milliarder kroner.

Les også: Knallsterk børsstart i 2013 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.