Oslo Børs svingte mellom positivt og negativt terreng flere ganger i løpet av handelen onsdag. Til slutt endte hovedindeksen på den positive siden - opp 0,2 prosent..

Lakseaksjene utmerket seg positivt, mens Noreco tynger etter å ha publisert strategioppdatering. Aksjen får juling etter resultatløs strategisk prosess.

Marine Harvest stiger på Japan-effekt
Marine Harvest og andre lakseaksjer steg. Marine Harvest var dermed opp for sjette dag på rad, og har steget nesten ti prosent den siste uken.

Analytiker Kjetil Lye i Handelsbanken Capital Makets mener at oppgangen kan skyldes spekulasjoner om at frykt for radioaktivitet i japansk sjømat vil øke etterspørselen av laks fra andre områder.

- Funn av økte verdier av radioaktivt materiale i sjøvann utenfor Japan og spekulasjon rundt muligheten for økt eksport av laks til Japan og regioner bidrar til at aksjen er sterk i dag. Samtidig har euroen styrket seg noe mot kronen den siste tiden noe som også er positivt for selskapet, sier Lye til TDN Finans.

Financial Times og Bloomberg News har nylig publisert artikler om høyere enn tillatt radioaktivitet har blitt målt i havet utenfor Fukushima Daiichi-atomkraftverket. I Sør-Korea har en dagligvarekjede grunnet kundereaksjoner sluttet å selge japansk pollock, selv om den er testet og godkjent av myndighetene.

Også analytiker Bent Rølland i Fondsfinans tror at kursoppgangen skyldes Japan-effekter.

-Jeg vil tro at antakelser om at Japan over tid vil bli nødt til å importere mer sjømat driver aksjen, sier Rølland til TDN Finans.

Han mener at det er en "fair" antakelse, gitt at lokal sjømat kan bli kontaminert. Fondsfinans har en hold-anbefaling på Marine Harvest med kursmål 7,3 kroner.

Normal eksport
Cermaq opplyser at deres eksport til Japan går som normalt. Selskapet selger ingenting av sin norske produksjon til Japan, men selger frosne varer fra sin Chile-virksomhet.

- Vår chilenske coho (Stillehavslaks, red. anm.) selges nesten utelukkende til Japan, og det meste av ørreten fra Chile går også til Japan, sier kommunikasjonsdirektør Lise Bergan til TDN Finans.

Marine Harvest, som selger "under fem prosent" av sin produksjon til Japan opplyser at det "ikke er noe nytt å melde". Selskapet opplyste 14. mars at leveransene til landet gikk som normalt og at prosesseringsanlegget utenfor Narita-flyplassen var i drift.

Marine Harvest MHG endte opp 3,6 prosent til 6,69 kroner, mens Cermaq CEQ endte opp 1,1 prosent til 95,00 kroner.

RS Platou skuffet over Noreco
Noreco melder at selskapet vil forbli et uavhengig selskap, etter å ha vurdert en rekke strategiske alternativer. Selskapets styre viser blant annet til den økte oljeprisen, og har konkludert med at ingen av alternativene vil skape verdier for selskapets aksjonærer. Selskapets toppsjef, Scott Kerr, erstattes imidlertid med tidligere driftsdirektør Einar Gjelsvik.

RS Platou Markets skriver i en oppdatering at de er skuffet over manglende uttelling fra den strategiske prosessen samtidig som de er overrasket over at man i det nåværende økonomiske klimaet ikke har klart å få et tilfredsstillende bud.

Meglerhuset velger å videreføre sin kjøpsanbefaling og kursmålet på 23 kroner, basert på en oljepris på 95 dollar pr fat.

Ettersom den strategiske prosessen ikke resulterte i noen kurstrigger for aksjen ser meglerhuset nå frem mot resultatet fra Ronaldo-brønnen ved Heidrun i midten av april som neste kurstrigger.

RS Platou mener sannsynligheten for suksess på testbrønnen er 30 prosent, som eventuelt vil øke kursmålet med 2,0-2,5 kroner.

Noreco endte ned 15,1 prosent til 14,85 kroner omsatt for 114 millioner kroner

Les også Lederskifte og ny kurs i Noreco

Styrene i Norway Pelagic og Austevoll Seafood at de har besluttet å gjennomføre den varslede fusjonen av Austevolls nordatlantiske pelagiske virksomhet for humant konsum inn i Norway Pelagic.

Les også Austevoll-fusjon godkjent

Yara bygger ny fabrikk i Australia
Yara International meldte også før børsåpning at selskapet har inngått en intensjonsavtale for å bygge en fabrikk for teknisk ammoniumnitrat (TAN) i Burrup, Australia. Totale kostnader anslås til 700 millioner dollar, eller nær 3,9 milliarder kroner.

- Planen skal først godkjennes av styret i Burrup Holding, noe vi venter skjer i løpet av kort tid. Typisk byggetid for et slikt anlegg er på rundt tre år, sier ir-direktør Torgeir Kvidal til TDN Finans.

Burrup Holdings eies 35 prosent av Yara International, mens resterende 65 prosent av aksjene tilhørte Oswal-familien, men skal nå selges etter at banken har overtatt som eier på grunn av misligholdte lån.

Nordsjø-oljeprisen har svingt omtrent 1,5 dollar siden stenging på Oslo Børs tirsdag, men omsettes like etter åpning til 115,7 dollar pr fat som er omtrent uendret fra stenging tirsdag.

- Retningen er ikke veldig klar fra starten av, så jeg tror vi vil se forsiktig handel en stund og det er ikke noe som vil bevege markedet før tallene for nyboligsalg fra USA kommer, sier aksjestrateg Jonas Olavi i Nordea Markets til Dow Jones Newswire onsdag.

Yara-aksjen YAR endte ned 1,5 prosent til 264,00 kroner.

RCCL upåvirket av uroen i Nord-Afrika
First Securities skriver i en oppdatering av Royal Caribbean Cruises tirsdag kveld at de ikke vil gjøre noen endringer i sine estimater, selv om Carnival meldte om lavere etterspørsel for cruise i Midtøsten og Nord- Afrika området.

”Selv om vi har inkludert lignende ”motvind” i våre RCL-estimater, har ikke RCCL-flåten base i noen av de påvirkede landene”, heter det i oppdateringen.

Konkurrenten Carnival presenterte fullstendige kvartalstall tirsdag og hevet helårsguidingen med 0,05 dollar pr aksje.

Royal Caribbean Cruises falt 1,7 prosent til 227,50 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs opp 0,24 prosent til 438,96 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for tilsammen 5,6 milliarder kroner.

Les også:
Oljeprisene flater ut etter ny oppgang
Saudi-Arabia støtter Jemen-opprør
USA splittet om Libya
Skjebnedag for Portugals regjering


Investorer bekymret for japansk politikk. Se video fra Reuters her:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.