PGS falt 3,1 prosent til 74,30 kroner, mens TGS-Nopec falt 4,7 prosent til 177 kroner.

ABG Sundal Colliers analytikere John Olaisen og Haakon Amundsen deltok på Society of Exploration Geophysicists konferanse i Houston, Texas i forrige uke, og ble mer negative.

«Det er ingen tvil om at de kortsiktige utsiktene for seismikkbransjen er mer negative enn vi har trodd», skriver de i en oppdatering.

ABG tar ned estimatene over hele linjen, og nedgraderer PGS fra kjøp til hold.

«Vi er på vei inn i tre svake kvartalsrapporter for bransjen: Tredje kvartal med svake multiklientsalg og fjerde og første kvartal med svake kontraktsmarginer. Sommeren 2014 kan bli stram, men det er for tidlig å konkludere om det», skriver Olaisen og Amundsen.

Kutter PGS-anslaget
Finansdirektør Gottfred Langseth i PGS skal ha uttalt på SEG-konferansen i Houston at mer skyting av multiklientseismikk vil medføre lavere ebitda- og driftsresultat.

Olaisen og Amundsen kutter sitt anslag for PGS' kontraktspriser med rundt fem prosent, etter tidligere å ha ventet en prisøkning på fem prosent. De ser nå dagrater på linje med 2013 i 2014.

Petroleum Geo-Services' konsernsjef Jon Erik Reinhardsen sa i et intervju med TDN Finans mandag at de vil ha noe høyere multiklientinvesteringer i tredje kvartal 2013, hvilket vil påvirke ebitda noe negativt i forhold til tidligere kvartaler.

Reinhardsen snakket fra «Ramform Titan», PGS nye flaggskip, som mandag gjestet Bergen.

- Vi har vært ute tidligere i september og sagt at multiklientandelen i tredje kvartal vil være rundt 60/40 i favør av multiklient versus kontrakt. Det er nok noe mer enn de fleste hadde ventet seg, og derfor ville jeg annonsere det, sier Reinhardsen til TDN Finans.

Han sier at det vil ha en større negativ påvirkning på ebitda enn normalt, men presiserer at de for helåret ender opp med et forhold på 40/60 i motsatt favør, som er i henhold til tidligere annonserte plan.

Reinhardsen har de seneste dagene holdt flere presentasjoner og møter med meglerhus og investorer.

- Mye usikkerhet
- Det er mye usikkerhet rundt oljeservice generelt, nettopp på basis av at oljeselskapene synes å generere mindre kontanter fra deres operasjoner. Da er frykten at det skal føre til en reduksjon i investeringsmønsteret. Fra å se en økning i forbruket på 10 prosent vokser det kanskje kun med 5-6-7 prosent i året, sier Reinhardsen.

- Er du enig i de litt mer pessimistiske E&P-estimatene fra analytikerne?

- Det er vel de beste vi har å forholde oss til per i dag, og jeg tror ikke vi har noe problem med en noe lavere vekstrate de nærmeste årene. Hvis du sammenligner vekstraten i kapasiteten er det en relativ beskjeden tilvekst, og i dagens klima er det heller ikke trolig at det vil komme mye mer kapasitet, sier han til TDN Finans.

PGS ble omsatt for 158 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,26 prosent til 501,76 poeng og det ble omsatt aksjer for 2,6 milliarder kroner.

Les også:
- Jeg er blitt skutt på, og folk har slengt økser etter meg

Rike på utleie av andres boliger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.