Oslo Børs kopierte utviklingen i oljeprisen og utvidet fallet mandag morgen. Statoil og Seadrill var blant aksjene som tynget utviklingen.

Fallet i nordsjøoljeprisen var nær tre prosent da børsen stengte. Førsteposisjon for levering i mars ble mandag handlet til nær 31,2 dollar fatet.

Seadrill var ned 8,93 prosent til 16,75 kroner.

Følg børsutviklingen fra DNs nye Investor-sider

Svingninger

Statoil-aksjen var ned tre prosent til 106,60 kroner etter å ha steget med mer enn åtte prosent fredag.

Analytikere TDN Finans har snakket med mener ikke fallet skyldes noen selskapsspesifikke nyheter.

De viser imidlertid til generelle svingninger i markedet for tiden og en reaksjon på fredagens oppgang, som var den største prosentvise oppgangen på syv år.

De største oljeselskapene i Europa utviklet seg bedre enn Statoil, der BP var ned 0,7 prosent, Total ned 1,5 prosent og Shell opp 0,9 prosent.

Pessimistisk

Oljeprisen har hatt klar oppgang de siste dagene, men Morgan Stanley synes stemningen i markedet fortsatt er i overkant pessimistisk.

De skriver at selv om de erkjenner bekymringene i markedet kan de ikke unngå å merke seg at holdningen er at «alt som kan gå feil, vil gå feil» samtidig som oljeprisen helt klart er under bærekraftig nivå på lengre sikt.

«Vi tror ikke det ville kreve mye nå for at en katalysator skifter momentet fra negativt til positivt både for energipriser så vel som relaterte aksjer», skriver meglerhuset i en oppdatering mandag.

Flere rentemøter

Toppsjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ESB) varslet i forrige uke at det kan komme ytterligere tiltak fra ESB.

Les mer: Draghi åpner for å gjøre mer

Nordea Markets mente signalene later til å ha bidratt til å få fart på risikoviljen, og kan illustrere hvor viktig sentralbankstimulansene har blitt for markedet.

Det gjør ukens to rentemøter, fra Bank of Japan og Fed, ekstra interessante, påpekte meglerhuset i morgenrapporten mandag.

«Det er ikke ventet noen endring på møtene, men signalene særlig fra Fed kan bli viktige. Markedet og Fed er nå langt fra hverandre. Det er så vidt i overkant av en renteøkning priset inn i år mot Feds median anslag på fire økninger. Det er ingen pressekonferanse eller nye anslag på dette møtet så vi må nøye oss med begrunnelsen som følger beslutningen», skrev Nordea.

Økende markedsuro

Meglerhuset ventet at Fed vil påpeke at  markedsuroen har tiltatt og usikkerheten rundt Kina økt, at energiprisene har falt, at de finansielle forholdene er strammere og at veksten avtok i fjerde kvartal.

«Vi tror likevel de vil gjenta at: “economic activity will continue to expand at a moderate pace, labour market conditions will continue to improve and inflation is believed to rise to 2 percent over the medium term», skriver Nordea.

Nedjustert

Aker Solutions avsluttet ned 6,42 prosent til 24,80 kroner per aksje.

Macquarie Research har sett nedside for konsensusestimatene for Aker Solutions og redusert kursmålet på aksjen til 23 kroner fra 28,7. Meglerhuset har gjentatt salgsanbefaling, ifølge TDN Finans.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 1,01 prosent til 547,07 poeng, omsatt for 3,17 milliarder kroner.
 

Les også: Asia i dag: Sparer 4000 mrd. kroner på råvarekollaps

Angriper Norwegians USA-drøm

Oljeprisen toger videre etter rekordhøy todagersøkning  

Se DN Tv: For 85 mill. fikk eieren både ny båt og plass til motorsykkelen
For 85 millioner kroner fikk eieren både ny båt og plass til motorsykkelen. Prisen er uten moms.
Princess 30M hadde lørdag verdenspremiere i Düsseldorf i Tyskland. Den nye båten fra britiske Princess Yachts er den største båten på utstillingen som er verdens største innendørs båtmesse.
01:34
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.