Den europeiske sentralbanken ECB holdt som ventet rentene uendret på rentemøtet torsdag.

Sentralbanksjef Mario Draghi gjør det imidlertid klart at det kan bli aktutelt med ytterligere tiltak i forbindelse med neste rentemøte i mars.

På pressekonferansen i forbindelse med rentemøtet medgir Draghi at uroen usikkerheten har økt, noe som kan bety at sentralbanken må gjøre mer.

- Nedsiderisikoen har igjen økt. Det er forhøyet usikkerhet rundt utsiktene for fremvoksende markeder, økt volatilitet i finansmarkedene og geopolitisk risiko, sier Draghi.

- Derfor er det nødvendig å gjennomgå og kanskje også revurdere vår pengepolitiske holdning på vårt neste møte i mars, sier Draghi på pressekonferansen som startet klokken 14.30 torsdag ettermiddag.

I forbindelse med rentemøtet i desember ifjor sendte ECB bankenes innskuddsrente i sentralbanken ytterligere ned i negativt terreng og forlenget samtidig oppkjøpene av statsobligasjoner for 60 milliarder euro månedlig fra september i år til slutten av mars 2017.

Den gangen var det en viss skuffelse i markedene, ettersom det var ventet at sentralbanken ville gjøre mer.

Torsdag ble euroen ble umiddelbart svekket da Draghi kom med uttalelsene om at det kan bli aktuelt å gjøre mer. En euro koster i skrivende stund 1,0793 dollar, mot over 1,09 dollar i forkant av pressekonferansen.

- Draghi gjør det klart at det ikke er noen grense for hvor langt ECB er villig til å gå for å oppnå inflasjonsmålet, og at utviklingen i globale forhold ikke vil kunne hindre ECB i å nå målet, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i en oppdatering fra DNB Markets torsdag.

- Hvis analysene til marsmøtet underbygger svakere inflasjonsutsikter, kan det ligge an til ytterligere tiltak i pengepolitikken. I tillegg til vurderingene rundt inflasjonen vil utviklingen i markedene være viktige for beslutningene, skriver Aamdal.

- Draghi understreker at ECB vil handle hvis de mener det er nødvendig. Slik var imidlertid situasjonen forut for desembermøtet, og ECB underleverte da. I øyeblikket vil det nok være rimelig å vente litt lavere rente og utvidelse av verdipapirkjøpene. Høyere oljepris og at uroen i markedene avtar markert er forhold som kan føre til at ESB ikke foretar seg noe i mars, skriver DNB-økonomen.
 

Les også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Lager drikkelek av konkurrentens kvartalspresentasjon  

Putin knyttes til Litvinenko-drapet i ny rapport

– Angrep mot oljeinstallasjoner i Libya

Se DNtv: Mener sjokk brer seg raskere

 
Mener sjokk brer seg raskere
Kriser og rystelser i en del av verden brer seg nå mye raskere gjennom hele verdensøkonomien enn før, mener Davos-veteran og DNB-sjef Rune Bjerke under den norske deltagermiddagen i alpebyen.
01:28
Publisert: