Verdens aksjemarkeder skjelver i grunnvollene og hovedindeksen på Oslo Børs er ned med 15 prosent siden «all-time-high» ble nådd 15. april i år på litt over 661 poeng. 15 prosent høres mye ut, men det blir et puslete tall dersom men sammenligner med den vanvittige oppgangen i aksjemarkedet de siste årene, hovedsakelig drevet opp av stimulitiltak fra verdens mektigste sentralbanker.

Sammenlign utviklingen i oljeprisen med utviklingen på Oslo Børs. Oljeprisen har kollapset siden i fjor sommer og man må tilbake til finanskrisens verste periode i desember 2008 for å finne en lavere oljepris enn i dag. Men hovedindeksen på Oslo Børs er på 563 poeng, mens den var på rett over 200 poeng i desember 2008. All oppgangen i oljeprisen er borte altså, mens aksjemarkedet er fortsatt tre ganger så høyt som i 2008.

Tygg på den.

Mye av oppgangen skyldes kinesisk ekspansjon og ekstremt lave renter som har tvunget investorene over i aksjer og andre risikable aktivaklasser for å finne avkastning. Nå kan det snart være slutt på begge disse to driverne. Kinas økonomi ser ut til å være en kjempe på leirføtter, hvor ledelsen i kommunistpartiet ser ut til å tro at den kan vedta seg til høyere aksjekurser. Samtidig er den amerikanske sentralbanken i ferd med å gjøre slutt på syv år med nullrente og ventes å komme med sin første heving av styringsrenten enten i september eller i desember.

Slik oljeprisen svekker seg nå skal det ikke rare spåmannskunster til for å se en oljepris nede på 30-tallet hvilken dag som helst.

Det vil i såfall komme som en overraskelse på Øystein Stray Spetalen.

«Jeg tror vi kommer til å få ti år med et helt fantastisk marked innenfor olje. Du ser aldri igjen 30-tallet på oljeprisen, ever in your life,» sa Spetalen til DN i et intervju i 2006.

Men det er likevel fascinerende å se hvor rett Spetalen tross alt hadde i sine spådommer i 2006 da oljeprisen sto i 75 dollar fatet. Spetalen spådde et sterkt oljemarked de neste ti årene. Han ville riktig nok ikke si noe om hvorvidt oljeprisen skulle i over 100 dollar fatet, men hadde ingen tro på at en slik oljepris ville ødelegge verdensøkonomien.

Spetalen pekte på en enkelt årsak til at han så et sterkt oljemarked de neste ti årene.

«At ingen har trodd på det i 20 år. Det har nesten ikke vært bygd rigger og det har vært betydelig underinvestering i alle ledd i energi de siste 20 år. La meg si en ting: Oljeselskapene ble så desperate på slutten av 90-tallet at de gjorde den store tabben å lytte til McKinsey og Wall Street, som rådet dem til slutte å bore brønner. Det beste de kunne gjøre var å kjøpe egne aksjer, all ledig cashflow gikk til å kjøpe tilbake egne aksjer istedenfor å bore. Det er en ting jeg har lært meg. Når toppledelsen hører på aksjemarkedet hva den skal gjøre, da går det feil. Da blir det Merkantildata eller Enron,» sa Spetalen til DN og banket med spisepinnen i bordet der vi satt på hans faste lunsjsted «House of Sushi» på Skøyen.

Ser vi bort fra perioden under finanskrisen har oljeprisen vært over 100 dollar fatet i det meste av niårsperioden etter 2006. Oljemarkedet har vært fantastisk sterkt, helt inntil oljeprisen begynte å falle i fjor sommer. Spetalen spådde ti år med et sterkt oljemarked. Fasiten ble ni år. Det begynner å demre hvorfor den mannen er blitt milliardær.

Nå gjør oljeselskapene akkurat det samme som på slutten av 90-tallet. Oljeselskapene kutter betydelig i investeringsbudsjettene for å spare penger til utbytte og tilbakekjøp av egne aksjer.

Pareto publiserte i dag sin investeringstelling for 2015, og det ventes at investeringene vil falle med 25 prosent, som er det største fallet siden midten av 80-tallet. Også i 2016 vil investeringene falle, da med ti prosent.

«Vi opprettholder vårt syn om at den nåværende nedturen på lang sikt vil ha en betydelig negativ effekt på den underliggende produksjonen som til slutt vil kickstarte aktiviteten igjen. På kort til mellomlang sikt vil usikkerheten bestå, spesielt på grunn av det høye gjeldsnivået i industrien og vi forblir forsiktig til sektoren,» skriver Pareto.

Les også: Panikken brer seg: - De må begynne å våkne opp

Global markedsuro: - Det kan utvikle seg til noe større, til et krasj

Børsen raser

 

Se DNtv: DNs ekspert Bård Bjerkholt om markedsuroen

Dette kan gi alvorlige konsekvenser
DN´s kommentator Bård Bjerkholt forklarer hva som har skjedd i aksjemarkedet den siste tiden.
01:19
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.