Oslo Børs sluttet opp tirsdag. Statoil steg, mens riggselskapet Fred. Olsen Energy og oppdrettsselskapet Bakkafrost falt.

Fred. Olsen Energy fikk en bruttoresultat (ebitda) på 151 millioner dollar i tredje kvartal 2014, mot 107 millioner dollar i samme periode året før. Ifølge analytikerestimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans var det i gjennomsnitt ventet en ebitda på 160 millioner dollar.

Selskapet inngikk ingen nye kontrakter i tredje kvartal, og tør ikke anslå når man klarer å sikre nye kontrakter igjen, men tror på mer visibilitet i løpet av 2015, det sier konsernsjef Ivar Brandvold til TDN Finans tirsdag.

Vurderer skraping

Selskapet er særlig ivrige etter å sikre nytt arbeid for midwater-semiriggen «Borgny Dolphin», som nå er lagt i opplag i Belfast. Hvis man ikke finner en ny kontrakt er det eneste alternativet skraping.

- Vi så at markedet er slik at det ikke var fornuftig å gå inn å klasse riggen. Samtidig er det en rigg med god standard, og det er derfor vi har valgt å ta den i opplag. Så ser vi på de mulighetene som er, og det er primært eventuelle nye kontrakter eller å avhende riggen, sier Brandvold.

Tidsrammen for å sikre nytt arbeid er imidlertid noe uklar.

- Operatørene er inne i en fase med betydelige utbyggingsoppgaver, og jeg tror de først og fremst har fokus på å gjennomføre disse pågående investeringsforpliktelsene. På et tidspunkt vil fokuset imidlertid skifte fra gjennomføring av prosjekter til å se på nye prosjekter, men det er fortsatt litt tidlig å si når dette skjer. Jeg tror derimot på mer synlighet i løpet av 2015, sier konsernsjefen til TDN Finans.

Vil unngå overraskelser

Ellers informerte selskapet i dagens kvartalsrapport om at ultradypvannsboreskipet «Belford Dolphin» og semiriggen «Byford Dolphin» skal inn på klassing i første kvartal 2015, i tillegg til at «Borgland Dolphin» nylig gikk inn for klassing på Hanøytangen.

Fred. Olsen Energy meldte tidligere i år om kostnadsoverskridelser og forsinkelser i forbindelse med klassingen av «Blackford Dolphin».

Brandvold gjentar at «Blackford»-saken står isolert, men sier likevel at selskapet er særlig observante for slike potensielle problemer på andre rigger.

- Vi mener vi har gjort en omfattende kartlegging der vi har tilkomst, og vi mener også at vi har en ganske god oversikt over usikkerhetsområder. Sånn sett vil jeg si vi har ekstra fokus på det, og er oppmerksomme på denne typen mulige overraskelser, og planlegger ut i fra det, sier han.

Fred. Olsen Energy sluttet ned 9,93 prosent til 88,45 kroner, omsatt for 58 millioner kroner.

Sterkt oppdrettsresultat

Analytikerne mener Bakkafrost har levert et solid kvartalsresultat, akkurat som ventet.

- Det var som ventet for tredje kvartal. De har mye stor fisk, og stor fisk hadde bra prispremie i tredje kvartal. Samtidig er guidingen deres på slaktevolum litt under forventing, sier analytiker Marius Gaard i Carnegie til TDN finans.

Bakkafrost ser et slaktevolum på 49.000-51.000 tonn i 2015.

- Aksjen er jo opp nesten 40 kroner siden Russlandkrisen, så det er høye forventninger i kursen. Slik sett er det greit at den er litt ned nå, sier Gaard.

Venter resultatvekst

Nordea Markets' analytikere Kolbjørn Giskeødegård og Line Tønnessen skriver i en oppdatering at driftsresultatet er på linje med konsensus, og at selskapet har sterk kontantstrøm og solide utsikter.

«Ettersom lakseprisene generelt er antatt å ha vært på sitt laveste dette året, og det er utsikter for stramt tilbud i første halvår 2015, venter vi høye resultatmarginer fremover», skriver analytikerne.

De synes veksten i slaktevolum er solid, men tror Bakkafrost har potensial for ytterligere vekst i 2016, blant annet på grunn av en planlagt utvidelse av smoltkapasiteten.

Giskeødegård sier til TDN Finans at han er litt overrasket over at Bakkafrost-aksjen faller på børsen etter at rapporten ble lagt frem.

- Men aksjen har vært veldig mye opp i forkant, så det ser ut som veldig mye av det positive i denne rapporten er tatt ut allerede, sier han.

Revurderer

Analytiker Tore Tønseth i SpareBank 1 Markets skriver at Bakkafrost leverer et sterkt tredje kvartal på linje med konsensus.

«Alle divisjoner leverer solide resultater dette kvartalet, og vi er imponert over driftsresultatet på 17 kroner per kilo for oppdrettssegmentet. Det er langt over de fleste av de tallene vi har sett denne rapporteringssesongen», skriver Tønseth.

Han skriver videre at meglerhuset venter å øke sine estimater og setter nøytral-anbefalingen under vurdering.

Bakkafrost sluttet ned 3,16 prosent til 153 kroner pr aksje, omsatt for 34 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,40 prosent til 579,20 poeng, omsatt for 3,314 milliarder kroner.

Les også: Tesla-byks på Nasdaq

- Dette er Norges mest spennende og utfordrende jobb  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.