Oslo Børs steg markert i kraftig europeisk børsoppgang mandag, og fortsatte dermed utviklingen fra før helgen.

Europeiske børser er opp mellom 2-3 prosent ledet av banksektoren, som den senere tid har falt markert på frykt for at bankene skal skjule større tap i sine porteføljer.

Trekker og tynger

Nylig ble banker i eurosonen underlagt felles banktilsyn. Deretter oppsto det bekymring knyttet til misligholds- og tapssituasjonen i blant annet italienske banker. Fra nyttår ble det innført en ny regulering i Europa av hvordan banker i krise skal håndteres.

På DNBs kvartalsfremleggelse i forrige uke var DNB-Markets'-sjef Ottar Ertzeid overrasket over at DNB-aksjen hadde blitt trukket ned av fallet i europeiske bankaksjer.

- Det er oppstått usikkerhet om de europeiske bankene egentlig er så ryddet opp i som vi fikk inntrykk av etter finanskrisen, sa Ertzeid da.

Mandag reverseres effekten, og DNB ledet dermed utviklingen på Oslo Børs med en oppgang på 6,32 prosent.

Les også: Denne ukes anbefalte investeringsporteføljer: Satser på bankaksje
 

Den nye europeiske reguleringen gir myndig­hetene anledning til å nedskrive obligasjonseiere og overføre banken til nytt eierskap, dermed kan investorene tape mye penger Samtidig påvirker negative renter, som er et speilbilde på en svak økonomisk situasjon, også bankenes inntjening.

- For enkelte europeiske banker har vi også sett frykt for at økte kapitalkrav kan fremtvinge aksjeemisjoner, sa Ertzeid.

Også andre banker steg mandag.

Seismisk utslag

Seismikkselskapet PGS steg kraftig etter å ha lagt frem resultater og utsikter før børsåpning.

Som tidligere varslet, gikk selskapet gikk på en real resultatsmell som følge av gigantiske nedskrivninger og større engangsposter i fjerde kvartal.

Les også: - 2016 vil bli nok et vanskelig år

PGS ser driftsinvesteringer på 250 millioner dollar i 2016, og hadde en ordrebok på 240 millioner dollar ved utgangen av 2015.  Selskapet er 100 prosent booket for første kvartal.

- Bookingen er bedre enn ved samme tid for ett år siden. I så måte har visibiliteten bedret seg noe selv om ratene er på lave nivåer og at multiklient er utfordrende, sier konsernsjef Jon Erik Reinhardsen i PGS under selskapets kvartalspresentasjon mandag, ifølge TDN Finans.

Markedet liker åpenbart det som sies, og svarer med å sende aksjen opp 14,06 prosent.

Positive Asia-signaler

Kinas handelsbalanse viste et overskudd på 63,29 milliarder dollar i januar 2016, fra et overskudd på 60,09 milliarder dollar måneden før.

På forhånd var det ventet at balansen skulle vise et overskudd på 60,60 milliarder dollar, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News, melder TDN Finans.

Tokyo-børsen opplevde årets rally mandag, på tross av at Japan rapporterte en nedgang i BNP for fjerde kvartal.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen endte 7,16 prosent høyere på mandag. Kun to ganger siden 2008 har nøkkelindeksen endt handelsdagen på over syv prosent oppgang - i september 2015 og i oktober 2008 under finanskrisen.

Den japanske Topix-indeksen, hvor flere børsnoterte selskaper inngår enn i Nikkei-indeksen, steg med over åtte prosent på mandag. Dette er den største oppgangen siden 2008.

Det er stengte markeder i USA på grunn av Presidents' Day.

Dagens begivenhet blir sentralbanksjef i ECB Mario Draghis tale klokken 15.00 norsk tid, påpeker Nordea Markets i morgenrapporten.

Hovedindeksen endte opp 3,2 prosent til 539,15 poeng.

Les også: PGS-sjefen:  - 2016 vil bli nok et vanskelig år

Asia i dag: Dødsstøt for «Abenomics» i Japan

Duket for strid om ny høyesterettsdommer i USA  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Kerry: - Nå må vi se handing
Kerry: -Nå må vi se handling
-Det vi har her, er ord på et papir. Nå må vi se handling på bakken, sier USAs utenriksminister John Kerry om avtalen som skal sikre at humanitær bistand når fram til dem som er rammet av borgerkrigen i Syria.
00:50
Publisert: