Norwegian Air Shuttle steg markert torsdag etter å ha lagt frem sterke trafikktall for august.

Aksjene på Oslo Børs ble torsdag positivt påvirket av at Den europeiske sentralbanken (ESB) kuttet renten og kunngjorde at sentralbanken vil starte private kvantitative lettelser.

ESB kuttet styringsrenten fra 0,15 prosent til 0,05 prosent. I tillegg ble den marginale innskuddsrenten kuttet fra -0,10 prosent til -0,20 prosent og den marginale utlånsrenten fra 0,40 prosent til 0,30 prosent. Beslutningen var ikke enstemmig.

Videre etablerer ESB et såkalt ABS-kjøpsprogram, der sentralbanken skal kjøpe verdipapirer utstedt av banker med sikkerhet i deres utlån til privat sektor. I tillegg etableres en tredje runde med kjøp av boliglånsobligasjoner.

Norwegian-løft

Analytikerne viser til at Norwegian Air Shuttles' trafikktall for august var sterkere enn ventet, og kan gi oppjusterte estimater, fremgår det av oppdateringer fra meglerhusene torsdag.

Norwegian fløy totalt vel 2,3 millioner passasjerer med selskapet i august 2014, en økning på 19 prosent sammenlignet med samme måned ifjor. Kabinfaktoren var på 83,6 prosent, opp 4,4 prosentpoeng.

- Vi er godt fornøyd med at stadig flere velger å fly med Norwegian og at vi selv med stor kapasitetsvekst har en økning i fyllingsgraden på hele 4,4 prosentpoeng. At stadig flere kunder utenfor Skandinavia velger Norwegian beviser at vår internasjonale strategi gir resultater. Tallene for august er også positivt påvirket av at det er stor ferietrafikk utenfor Skandinavia, særlig i Storbritannia hvor Norwegian nå har fått en betydelig operasjon, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian i en kommentar.

Pareto Securities viser til at nedgangen i Norwegians yield i august var seks prosent på årsbasis, som var litt bedre enn meglerhusets forventede nedgang på syv prosent.

Sterkere kabinfaktor

Kabinfaktoren var betydelig sterkere på 83,6 prosent, mot Paretos estimat på 81,7 prosent, som støtter et fall i enhetsinntektene på to prosent på årsbasis, mot meglerhusets forventning om en nedgang på fem prosent. Samlet sett var inntektene to prosent høyere enn Paretos estimat.

Pareto-analytiker Jon David Gjertsens eps-estimat for Norwegian i tredje kvartal på 21,5 kroner er betydelig høyere enn konsensus på 15,4 kroner, og analytikeren mener at dagens trafikktall kan trigge betydelig positive revideringer av konsensusestimatene.

I tillegg støtter tallene Paretos case om stabilisering av yield-trenden med lavere kapasitetsvekst inn i 2015.

Pareto Securities har en kjøpsanbefaling på Norwegian med kursmål 330 kroner.

Også Swedbank mener Norwegians trafikktall for august var svært sterke og overgikk forventingene på forhånd.

Meglerhuset viser til at yield-presset ser ut til å avta noe raskere enn ventet, og viser til at Norwegian har sagt at kapasiteten vil bli redusert i fjerde kvartal 2014, sammenlignet med tidligere planer. I tillegg venter Swedbank at SAS også vil gjøre noen tiltak.

Swedbank opprettholder en kjøpsanbefaling på Norwegian med kursmål 250 kroner.

- Godt over forventningene

Arctic Securities-analytiker Kenneth Sivertsen gjentar også sin kjøpsanbefaling på Norwegian med kursmål 280 kroner.

«Samlet sett kom trafikktallene inn godt over forventningene, som reduserer risikoen for estimatnedjusteringer. Vi vil trolig gjøre noen mindre endringer i våre estimater, men legger merke til at det er nedsiderisiko i våre estimater som følge av valutaendringer», skriver han i en oppdatering.

Handelsbanken Capital Markets mener også trafikktallene var svært sterke, positivt påvirket av ekspansjonen i Storbritannia.

Norwegian Air Shuttle-aksjen steg 7,0 prosent til 228,50 kroner, omsatt for 302 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,53 prosent til 621,02 poeng, omsatt for 3,5 milliarder kroner.

Les også: Sterk passasjerøkning for Norwegian
Kjos mener kritikerne er kjøpt og betalt

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.