Oslo Børs trakk ned på svært lav omsetning mandag.

Fokus i markedet var blant annet på Hellas hvor det skal holdes nyvalg 25. januar.

Nordea Markets tror usikkerheten rundt den politiske situasjonen i Hellas vil fortsette frem til nyvalget, og dette ventes føre til en svakere euro og lavere renter på tyske statsobligasjoner fremover.

Nordea Markets anser en seier til det reformkritiske partiet Syriza som langt fra sikker, og mener de trenger en koalisjonspartner. Handlingsrommet for Syriza vil være begrenset, og Nordea-økonomene tror de fort blir tvunget til å inngå et nytt reformprogram med kreditorene.

Financial Times viser til at meningsmålinger i helgen ga Syriza en ledelse på 3-4 prosentpoeng over partiet til statsminister Antonis Samaras. Det er uklart om forspranget er nok til å sikre flertall.

Olje-aksjer falt

Flere oljerelaterte aksjer trakk ned mandag, mens oljeprisene var opp store deler av dagen. Ved stengetid på Oslo Børs var brent 1. posisjon opp 0,53 prosent til 59,84 dollar.

Oppgangen mandag har blant annet sammenheng med spekulasjoner om at en stadig mer skjerpet konflikt i Libya vil bidra til å dempe tilbudsoverskuddet i det globale oljemarkedet, skriver Bloomberg News.

Lagertanker ved den største libyske oljehavnen, Es Sider, har stått i fare for å ta fyr som følge av sterke vinder. Lageret har en kapasitet som tilsvarer fire ganger Libyas dagsproduksjon av olje.

Brannen ved Es Sider begynte 25. desember, etter at vaktstyrkene ved terminalen ga islamistisk milits et ultimatum før det ble satt inn luftangrep, og opprørerne kjempet tilbake med raketter.

Statoil endte ned 0,6 prosent til 133,10 kroner, og ble mest omsatt på Oslo Børs mandag for 387 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,36 prosent til 580,70 poeng, omsatt for 1,955 milliarder kroner.

Les også: De viktigste børsnyhetene mandag

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.