Oslo Børs hentet seg noe inn onsdag sammen med det europeiske markedet idet markedet fokuserer på rentemøtet i Federal Reserve og Brexit-avstemningen i Storbritannia.

Telenor og DNB var blant aksjene som trakk hovedindeksen på Oslo Børs opp onsdag, med oppgang på henholdsvis 1,3 og 0,5 prosent.

Yara International sluttet ned 1,7 prosent, tynget av at Bank of America Merrill Lynch nedgraderer sin anbefaling på aksjen og kuttet kursmålet.

Brent 1. posisjon ble onsdag ettermiddag handlet for 49,0 dollar pr fat, ned fra om lag 49,7 dollar da Oslo Børs stengte tirsdag.

Goldman Sachs skriver i en oppdatering onsdag, ifølge Financial Times, at de venter at markedet vil oppleve noe lagertrekk de neste seks månedene for så å gå inn i et nytt overskudd i første kvartal 2017. Med det betegner meglerhuset oppgangen den seneste tiden som «skjør», blant annet med henvisning til forbigående forsyningsbortfall.

Advarer mot riggsektoren

Nordea Markets anbefaler i en oppdatering publisert onsdag å holde seg unna riggsektoren, mens DNB Markets anbefaler å holde seg unna seismikk.

Analytikerne Janne Kvernland og Kristoffer Pedersen i Nordea Markets viser til utfordringene riggsektoren har opplevd i lys av fallende oljepris og kundenes kapitaldisiplin.

«Vi er nå 30 måneder inn i nedturen og vi venter å begynne å se noen lyspunkter de neste 6-12 månedene», skriver analytikerne, som imidlertid påpeker at de mener det er for tidlig å bli positive til sektoren. Meglerhuset har salgsanbefalinger på 13 av 14 selskaper de de har dekning på innen sektoren.

Bedre langsiktig forhold

Eneste selskap med kjøpsanbefaling er Odfjell Drilling, med kursmål 12 kroner. Kursmålene på Fred. Olsen Energy, Seadrill og Songa Offshore er henholdsvis fem, fem, og 0,15 kroner.

De ventede lyspunktene fra andre halvår 2016 er tildeling av kontrakter, og at utnyttelsesgraden for rigger som har arbeid vil øke. Dette vil igjen danne grunnlaget for et bedre langsiktig forhold mellom tilbud og etterspørsel. Kvernland og Pedersen ser langsiktig behov om lag 215 flyterigger i markedet, noe som tilsier at ytterligere 56 rigger må skrapes for at utnyttelsesgraden skal nå 90 prosent.

Hovedargumentene for det vedvarende overordnet negative synet er at estimatene fremdeles er høye, og at sektoren må gjennom ytterligere betydelig restrukturering de kommende 18 månedene.

«Dette kan bli vanskelig gitt betydelige forskjeller når det kommer til hvor obligasjonseiere og egenkapitaleiere finner verdsettelsene attraktive», heter det. Denne forskjellen i gjør at man bør holde seg på sidelinjen, konkluderes det.

Ser stigende risiko

DNB Markets ser på sin side stigende risiko knyttet til konsensusforventningene for 2017 innen seismikksektoren. Markedets forventninger om omsetningsøkning innen sektoren ligger på rundt 12 prosent, noe meglerhuset ikke ser dekning for i signalene som kommer fra enkelte av de mulige kundene.

«Shell har guidet at de vil redusere investeringene, og aktører som Woodside og BHP Billiton har guidet uendrede letebudsjetter, men med en høyere allokering inn mot leteboring og ditto lavere innen seismikk. Disse tre har de siste årene stått for rundt 16 prosent av kontraktarbeidet hos seismikkselskapene», heter det.

DNB Markets gjentar salgsanbefalingene på PGS, Polarcus og TGS-Nopec, med kursmål på henholdsvis 20 kroner, 0,50 kroner og 100 kroner pr aksje.

Anser DNB som mindre attraktiv

Ellers skriver Nordea i en oppdatering at de anser DNB-aksjen for å være mindre attraktiv enn lignende banker.

Selv om «dommedag» er unngått for långivere til oljesektoren merker DNB at lavere oljeinvesteringer setter sitt preg på økonomien og makrodata, samtidig som man ser laber vekst generelt i Europa.

«Vi forventer derfor at den lave veksten på topplinjen til DNB fortsetter, samtidig som de får et høyere tap på lån drevet av restruktureringer i oljebransjen», skriver Nordea, som har en hold-anbefaling på aksjen med kursmål 106 kroner pr aksje.

Goldman Sachs viser på side i en oppdatering onsdag til møter med ledelsen i DNB hvor denne mener at man ikke vil se noen ytterligere negative effekter fra en ny runde med lavere oljepris.

«Til tross for at DNB har større eksponering mot olje enn konkurrentene, tror vi at motvinden allerede er priset inn», skriver Goldman Sachs som gjentar kjøpsanbefaling og kursmålet på 140 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,48 prosent til 590,13 poeng, omsatt for 2,984 milliarder kroner.

Følg markedet på DN Investor

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Les også på DN.no:

Gransker tips om at DNBs Vipps-konsulenter arbeider 14-16 timer hver dag  

Linkedin-gründeren tjener 24 milliarder på salget til Microsoft

Dette er verdens beste restauranter  

Angriper Statoils makt dnPlus  (DN+)

Brexit-frykt tynget børsen dnPlus  (DN+)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.