Oslo Børs ventes å åpne markert ned etter britenes sjokkvalg om å forlate EU-samarbeidet. Asiatiske børser faller kraftig, der Tokyo-børsen er ned over syv prosent.

Meglersjef Thomas Breivik i DNB Markets henter frem en graf som som viser utviklingen i finansmarkedene i det Dagens Næringsliv avlegger meglerhuset et besøk i morgentimene fredag.

Den viser at pundet krasjlandet i løpet av natten og svekket seg rundt ti prosent mot dollar. Verdensindeksen på aksjer og fremtidsverdier på London-børsen har falt nær det samme. Prisen på gull, normalt antatt som en trygg havn i urolige tider, gikk til værs.

- Det er allerede et mini-krakk, sier Breivik.

Et minikrakk er betegnelsen på et aksjemarked som faller brått med minst ti prosent.

– Sannsynligvis vil alle aksjemarkedene åpne med kraftig fall fredag. Det blir spennende å se utviklingen i dagene fremover, sier han.

Både Breivik og analysesjef Morten Jensen fikk høre om det overraskende brexit-flertallet da de sto opp i femtiden fredag morgen.

– Markedene hadde priset inn at Storbritannia skulle bli i EU. Dette er svært overraskende, sier Jensen.

DNB Markets mener investorene på Oslo Børs bør følge nøye med på aksjene som falt mest i perioden fra 8. til 16. juni, da bookmakere i Storbritannia meldte om fare for brexit for første gang.

– I dag vil vi se høye salgsvolumer og store utslag. Aksjemarkedet i Norge og utlandet har gått veldig bra den siste tiden. Det har fått medvind av lave rentenivåer og er relativt høyt priset. Det kan tale for at vi får en periode med svak utvikling i sommer, sier Breivik.

Jensen frykter den politiske smitteeffekten utover Storbritannias grenser. Søndag er det parlamentsvalg i Europa.

– Markedet har en tendens til å overdrive de økonomiske effektene av en enkelthendelse, som valget i Storbritannia. Men hvis dette får en kjedereaksjon i Europa, der flere land vil holde folkeavstemning om EU, er det alvorlig, sier Jensen.

Konsekvensene for Storbriannia er komplekse, med en delt befolkning og land, et politisk parti i internt opprør og et EU som trenger en ny strategisk retning, påpeker SEB i sin ukentlige rente- og valutakommentar fredag.

"Verden har blitt kastet ut i ukjent - hovedsaklig politisk - terreng etter at velgerne i Storbritannia med en liten margin sa nei til fortsatt EU-medlemskap", skriver SEB

 

SEB-økonomene mener Europa trenger å se konturene av en ny strategisk EU-plan som er rettet mot større nasjonal selvbestemmelse og mindre sentralisering, før det tyske Riksdagsvalget og det franske presidentvalget i 2017.

"Brexit-avstemningen er den verste politiske krisen hittil men også et nødvendig varsel om at EU må bli mer i stand til å respondere på de skiftende politiske stemningene i Europa", skriver renteekspertene.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Panikken brer seg på verdens børser: Britisk valgresultat skaper sjokkbølger i finansmarkedene

- Vi er blitt et svakere land

Valgresultatet er klart: Storbritannia forlater EU (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
UKIP-leder og brexit-topp Nigel Farage jubler: - La 23. juni bli vår uavhengighetsdag!
Han håper en seier vil bety slutten på EU og gjenopprette et Europa av nasjonalstater.
00:56
Publisert: