Oslo Børs startet uken noe ned, men endte svakt opp mandag.

Fallet i oljeprisen bremset utviklingen.

Les også: Oljeprisen faller for tredje dag på rad

Oljeprisene starter august med markert nedgang mandag. DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus ser tegn på at prisene skal opp på litt lengre sikt, men tror Brent først skal ned for å teste nivåer på 40 dollar-tallet.

- Jeg ser ingen spesielle drivere for nedgangen i dag, men sentimentet er så svakt nå at det ikke ville forundre meg om vi ser 40-tallet snart. Det ligger litt i kortene at det skal testes igjen, sier han til TDN Finans.

I motsetning til før helgen, da oljeprisfallet hadde direkte tilknytning til en styrkning i dollaren, er prisene mandag ned «for egen maskin».

Brent-olje handles for 50,66 dollar per fat mandag ettermiddag, mot om lag 52,85 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs fredag. Prisene falt etter at Baker Hughes' ukentlige riggtelling viste en oppgang i oljeriggene i USA på fem enheter, til 664 rigger i uken som endte 31. juli.

Steg kraftig

DNO steg kraftig mandag etter at De kurdiske regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG) meldte at de vil starte å gjøre månedlige betalinger til de internasjonale oljeselskapene i regionen for den løpende produksjonen.

Samtidig sa KRG at de fra «tidlig 2016» vil starte å kompensere oljeselskapene for tidligere produksjon.

Mangelen på en fast betalingsmekanisme fra KRG til oljeselskapene i regionen har i lengre tid blant analytikerne vært fremholdt som hovedrisikoen for aksjen, og at en etablering av dette vil være nøkkelen til å utløse verdien i selskapet.

Nyheten er en potensiell «game changer» for DNO, ifølge analytikerne Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank og Torbjørn Sønneland Håland i Fearnley Securities.

DNO-aksjen steg 13,23 prosent til 8,60 kroner, omsatt for 236 millioner kroner, som var femte mest på Oslo Børs.

Hellas-børsen stupte

Mandag åpnet gden greske børsen for første gang på fem uker. Athens Stock Exchange var ned 15,78 prosent etter åpning. Børsen steg utover dagen, etter å ha falt med nesten 23 prosent umiddelbart etter åpning.

Ved stengetid hadde Athens Composite Index falt 16,23 prosent til 668,06 poeng.

Les også: Hellas-børsen stuper

Fremla kvartalsrapport

Etter at Royal Caribbean Cruises la frem sin kvartalsrapport og høynet guidingen for 2015 fredag har Deutsche Bank, Swedbank og SEB høynet sine kursmål på aksjen.

Deutsche Bank viser særlig til at bookingen ser bra ut fremover drevet av bedring i markedet i Karibia samtidig som utviklingen i Kina tilsier høyere yield. Meglerhuset gjentar kjøpsanbefalingen på aksjen og høyner kursmålet på aksjen til 99 dollar pr aksje fra 95 dollar.

«Mens det østlige Middelhavet og Latin-Amerika var noe svakere enn ledelsens tidligere forventninger, var prisingen i Karibia bedre enn ventet og Kina er fortsatt veldig sterkt. Av den kinesiske kapasiteten for denne sesongen, har 95 prosent blitt booket til meget sterke yield», skriver SEB.

Når det kommer til selskapets oppjusterte guiding skriver Deutsche Bank-analytikerne at dette i hovedsak skyldes valuta- og drivstoffeffekter.

Royal Caribbean Cruises endte opp 1,10 prosent til 737,0 kroner mandag, omsatt for 113 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,44 prosent til 638,93 poeng, omsatt for 3,37 milliarder kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Landet kan gå bankerott allerede neste år

Økonomer: Dette er dagens viktigste tall

Hellas sies å forlenge forbudet mot short-salg av akjser

Se DNTV: Retrogolf tar av

Retrogolf tar av
Spiller hickory-golf i tweed og knestrømper.
01:49
Publisert: