Det er analytiker Karl-Johan Molnes i meglerhuset Norne som påpeker Det norskes kreative valg av tidspunkt for børsmeldingen.

«Det norske oljeselskap benyttet fredagen da alle oljeanalytikerne fokuserte på Statoils kapitalmarkedsdag til å sende ut en pressemelding om en nedskrivning av Marathon-investeringen i Norge og å endre rapporteringsvaluta fra NOK til USD med effekt oktober i fjor», skriver Molnes i en mail til sine kunder.

Fra før vet vi at selskaper med dårlige nyheter har en snodig tilbøyelighet til å legge frem dårlige nyheter på en fredag etter børsslutt, en inneklemt arbeidsdag mellom helligdager eller andre tidspunkter da man vet det er færrest mulig folk på jobb. Nå har vi altså lært et nytt triks av Det norske; velg dagen da man vet alle oljeanalytikerne sitter begravd i materiale fra Statoils kapitalmarkedsdag. Statoil publiserer datoen for kapitalmarkedsdagen lang tid i forveien, så man har god til å planlegge fremleggelsen av dårlige nyheter.

Det norske kommer med tall for fjerde kvartal 25. februar og alle Aker-selskapene vil ha en felles kapitalmarkedsdag i London 17. mars.

«Det er aldri for sent å starte med en åpen IR-politikk», skriver Molnes.

Han har plassert Det norske-aksjen i kategorien «Ugly Investment Themes», som kjennetegnes med at friske penger erstatter tapte penger. Den andre investeringen i kategorien «Ugly» er Hellas.

«Dersom oljeprisen ikke raskt stiger over 80 dollar per fat vil Det norske trolig måtte hente inn ny kapital. Det vil trolig bli kunngjort rundt tiden for fjerdekvartalsrapporten og helt sikkert før kapitalmarkedsdagen i London i midten av Mars», skriver Molnes.

Han påpeker at selskapets beslutning om å endre bokføringsvaluta fra kroner til dollar vil redusere selskapets behov for kapital.

Les også:

Det norske tar milliardnedskrivninger

Kutter kursmålet på Det norske

Swedbank nedgraderer DNO

Se video: Svensk dusjoppfinnelse kutter 90 prosent av vannforbruket(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.