Høyere oljepriser bidro til oppgang på Oslo Børs torsdag, og Statoil ledet an i oppgangen.

Oljeprisen steg markert torsdag ettermiddag etter at Russlands energiminister Alexander Novak uttalte at Opec og andre produsentland vil møtes på ministernivå i februar, ifølge Bloomberg News.

Novak sa at de på Opec-møtet kan diskutere et produksjonskutt på fem prosent. Samtalene om kutt på fem prosent kan komme til å involvere alle oljeproduserende nasjoner, sa han videre, ifølge nyhetsbyrået.

Opec-delegater sa derimot at det ikke er planlagt samtaler mellom Opec og Russland, og at de ikke har foreslått et kutt på fem prosent, meldte Bloomberg News.

Statoil steg

Prisen på nordsjøoljen Brent steg 3,3 prosent torsdag til 34,17 dollar fatet ved stengetid på Oslo Børs torsdag.

Til sammenligning ble kontrakten handlet til om lag 32,0 dollar per fat da Oslo Børs stengte onsdag.

Analytiker Torbjørn S. Håland i Fearnley Securities tror Statoil-kursen, i tillegg til den generelle oljeprisoppgangen, blir løftet av en kombinasjon av shortdekning og posisjonering i forkant av kapitalmarkedsdagen neste uke.

Statoil steg 7,18 prosent til 114,90 kroner pr aksje, omsatt for 1.805 millioner kroner.

Stolt-Nielsen la frem resultater torsdag. Aksjen falt 2,88 prosent etter et resultat som analytiker Frode Mørkedal i Clarksons Platou Markets beskriver som svakere enn ventet.

Nye prisanslag

Pareto Securities kuttet torsdag sine oljeprisanslag for perioden 2016 til 2018 og nedjusterer derfor kursmålene på Statoil, DNO og Det norske oljeselskap.

Meglerhusets nye brent-anslag er 44 dollar per fat i 2016 mot tidligere 65, 60 dollar i 2017 mot tidligere 75 og 70 dollar i 2018 og videre mot tidligere 80, ifølge en oppdatering fra meglerhuset torsdag.

Nedjusteringen drives av kraftigere kostnadsreduksjon offshore og onshore enn tidligere ventet, samtidig som etterspørselsveksten har avtatt.

Analytikerne venter at Iran vil bidra til ytterligere lagerbygging på kort sikt, men at markedet vil bli betydelig strammere i andre halvår 2016 og gå inn i et underskudd i 2017.

I første halvår 2016 ser meglerhuset en oljepris på 35 dollar pr fat, noe som etter deres syn vil være nok til å medføre investeringskutt innen oljesektoren på 20-25 prosent i 2016.

Kinesisk nyttår

Fed-sjef Janet Yellen holdt som ventet renten uendret da rentebeskjeden ble presentert via pressemelding onsdag kveld. Amerikanske aksjer falt imidlertid markert etter at Fed signaliserte at uroen i finansmarkedene utgjør en risiko for USAs økonomi.

Les også: Fed holder styringsrenten uendret

DNB Markets påpekte torsdag at Fed ikke lenger vurderer risikoen som balansert, men mener det er fortsatt for tidlig å utelukke en eventuell marsheving, ifølge morgenrapporten.

«Om noe indikerer det at Fed har blitt mer usikre på det internasjonale vekstbildet, og at man må få mer informasjon om hvordan dette påvirker amerikansk økonomi før man eventuelt foretar seg noe», skriver DNB Markets.

Meglerhuset mener imidlertid det spørs om man vil få tilstrekkelig informasjon i februar til at Fed våger å heve styringsrenten i mars, slik DNB anslår.

Kina vil snart «ta pause» i et par ukers tid i forbindelse med kinesisk nyttår, som betyr at vi vil få lite informasjon som hverken kan avkrefte eller bekrefte om det fundamentale bildet er i ferd med å forverre eller bedre seg, påpeker DNB-analytikerne.

«Om noe taler dette for at ting vil oppfattes som litt mindre usikkert og litt mer stabilt en måned frem i tid. Vi kan derfor ikke utelukke at Fed vil heve renten i mars, selv om sannsynligheten for dette har avtatt de siste ukene», skriver DNB.

 

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,95 prosent til 552,32 poeng, omsatt for 5,090 milliarder kroner.

Følg markedet på DN Investor HER

Les også: Facebook steg nesten med «hele Statoil»
Oljeprisene faller moderat

Røkke-selskap sikret ny finansieringsavtale (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Ny Porsche 911 Turbo: - Hurra, hurra!
- Hurra, hurra!
Nå kommer Porsche 911 med turbo som standard. DN har kjørt den.
01:39
Publisert: