Det opplyses i en pressemelding fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve onsdag.

I desember valgte sentralbanksjef Janet Yellen å heve styringsrenten for første gang på nær ti år. «Ingen» trodde på forhånd at Fed vill heve renten på nytt allerede nå.

Yellen utelukker imidlertid ikke at det kan komme en ny renteøkning i mars.

- Komitéen følger den globale økonomiske og finansielle utviklingen tett, og vurderer implikasjonene for arbeidsmarkedet og inflasjonen, samt risikobildet for utsiktene, skriver hun i pressemeldingen.

Fire punkter

Bloombergs Fed-ekspert, Steve Matthews, oppsummerer rentebeslutningen i fire punkter:

  • Rentekomiteen følger den globale markedsuroen tett, men den trekker ikke noen konklusjon om dette betyr at risikoen for den økonomiske veksten eller inflasjonen har endret seg.
  • Den økonomiske veksten vurderes som lavere nå enn ved forrige rentemøte. Både husholdningenes konsum og investeringer viser bare moderat vekst.
  • Komiteen gjentar fra sist møte at renteoppgangen vil være gradvis.
  • Beslutningen om å holde renten uendret var enstemmig.

Mindre optimistisk

Nettstedet Marketwatch påpeker også at Fed kommenterer at «den økonomiske veksten har utviklet seg svakere» siden forrige møte, og at sentralbanken ikke lenger ser like stor sannsynlighet for å nå inflasjonsmålet på to prosent som de gjorde for noen uker siden.

- Vi venter at inflasjonen vil holde seg av på kort sikt, fremgår det av rentebeskjeden fra Fed.

De mindre optimistiske tonene kan tyde på at neste renteoppgang kan la vente litt på seg, skriver Marketwatch.

- Som ventet

Sjefanalytiker Johnny Bo Jakobsen i Nordea Markets er ikke overrasket over beslutningen fra Yellen.

- Som ventet uttrykte Fed bekymring over de økonomiske utsiktene med tanke på markedsuroen nå nylig - men uten å gi noen klare hint om mulig utfall på mars-møtet. Dermed utelukkes ikke en renteøkning i mars, skriver han i en oppdatering onsdag kveld.

Ettersom markedet på forhånd regnet med at renten ville bli holdt uendret, er de nye tonene fra Fed desto viktigere, ifølge Shinji Kureda, sjef for valutahandel i Sumitomo Mitsui Bank.

- Det som blir viktig, er tonen i Feds kunngjøring når det gjelder nylige hendelser i verdensmarkedene. Hvis tonen viser seg å være duete, vil det allerede være priset inn, så risikoen for dollarsalg kan være begrenset, uttalte Kureda til Bloomberg News før beslutningen ble fremlagt.

Utslagene i den amerikanske dollaren var også små i etterkant av rentebeskjeden. USA-børsene falt imidlertid på meldingen.

 

Les også: Konkursbo krever millioner fra Reitan

Oljeprisen stiger kraftig

Dette forundrer Nordea-toppen

 

Se DNtv:

Biltest: - Hurra, hurra!

- Hurra, hurra!
Nå kommer Porsche 911 med turbo som standard. DN har kjørt den.
01:39
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.