Aksjene på Oslo Børs og andre europeiske aksjer handles høyere tirsdag, etter at børsene åpnet ned. Frontline er blant aksjene som stiger kraftig på Oslo Børs.

Oljeprisene fortsetter å falle tirsdag, men har kommet litt opp igjen etter å ha falt mer tirsdag formiddag.

WTI-frontkontrakten faller 0,73 dollar til 49,30 dollar per fat, mens Brent-kontrakten er ned 0,86 dollar til 52,29 dollar fatet.

Oljeprisene handles nå på sine laveste nivåer siden månedsskiftet april 2009, som følge av tegn til at tilbudet vil fortsette å overstige etterspørselen etter olje i månedene som kommer.

- For mye

-Prisene har falt for fort og for mye, men med et så negativt marked er det vanskelig å se noe som kan snu markedsstemningen, det sier energiøkonom Hans van Cleef i ABN Amro Bank til Bloomberg News.

Van Cleef mener at Brent-oljeprisen kan komme til å falle under 50 dollar fatet hvis onsdagens lagerrapport fra Det amerikanske energidepartementet viser en høyere enn ventet lagerbygging. Ifølge Bloomberg News-estimater er det ventet en oppgang i lagrene på 0,9 millioner fat i uken frem til 6. januar.

RS Platou Markets venter at Saudi-Arabias og Opecs fokus på markedsandeler fremfor oljepris over tid vil øke Opecs markedsandel og dermed gi økt tankeetterspørsel med kartellets behov for sjøbåren eksport.

Jonathan Chappell i Investeringsbanken Evercore ISI mener ifølge Tradewinds tirsdag at den stigende contangoen i oljemarkedet de seneste dagene potensielt gjør det lønnsomt for tradere å lagre olje på tankskip.

«Det er svært vanskelig å anslå hvor mye tonnasje som kan bli absorbert av denne arbitrasjemuligheten, spesielt siden varigheten av dagens økonomiske fordel er usikker», skriver Chappell i en rapport.

Lagrer olje på skip

Analysehuset JBC Energy tror ifølge Bloomberg News det er mulig at tradere vil plassere 30-60 millioner fat på flytende lagre over de kommende månedene basert på dagens contango i markedet.

Chappell i Evercore beregner at månedlig kostnad for lagring av olje på en VLCC (to millioner fat lagringskapasitet) er omtrent 0,83 dollar per fat med dagens VLCC-rater.

«Således må tre måneders contango spread i brent-kurven være minst 2,49 dollar per fat for at flytende lager skal gå break even», skriver Chappell.

Frontline stiger 13 prosent til 21,70 kroner per aksje, omsatt for 52 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,37 prosent til 567,60 poeng, omsatt for 2,1 milliarder kroner.

 

Les også på DN nå:

Tror Opec vil gi skiferindustrien en kraftig knekk  

Utenlandske Yara-topper bak India-avtale

-Når gode ideer deles, kan store ting skje

Boligprisene steg i desember: - Det er en tendens vi ikke liker  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.