Millionene som ble betalt til den indiske konsulenten, Gurpreteesh Maini, er tema i Yara-saken i Oslo tingrett i dag. Yara betalte tilsammen en million dollar til sønnen til den høytstående embetsmannen i det indiske gjødseldepartmentet, Jivtesh Singh Maini.

- Vi vil søke å bevise at tilbudene til og betalingen til denne indiske konsulenten skjedde fordi hans far hadde en stilling med påvirkningsmulighet over forhold av betydning for Yara både som myndighetenes representant i selskapet Yara skulle samarbeide med og som innflytelseshaver i forhold til politiske prosesser, sier politiadvokat Helene Bærug Hansen i Økokrim.

Den indiske konsulenten, Gurpreteesh Maini, bisto Yara i forbindelse med planene et joint-venture med det indiske delvis statseide selskapet Kribhco. Faren Jivtesh Sing Maini var både embetsmann i gjødseldepartementet og representerte departementet som styremedlem i Kribhco. Forhandlingene om et norsk-indisk joint-venture strandet.

Ordinær avtale

I retten la Bærug Hansen frem en rekke dokumenter som viser at de to utenlandske konserndirektørene i Yara, Daniel Clauw og Kenneth Wallace, forhandlet direkte med sønnen til den indiske embetsmannen.

Det er Wallace og Clauw som sammen med tidligere konsernsjef Thorleif Enger som er tiltalt for grov korrupsjon i forhold til avtalen med den indiske konsulenten. Tidligere konserndirektør Tor Holba som også er tiltalt, knyttes bare til bestikkelser betalt til sønnen av den libyske oljeministeren Shokri Ghanem. Både far og sønn Maini er kalt inn som vitner i Yara-saken.

Thorleif Enger har tidligere overfor Dagens Næringsliv gitt uttrykk for at avtalen med den indiske konsulenten er en ordinær konsulentavtale.

- Det var full åpenhet rundt denne utbetalingen i Yara. India var et marked vi ikke kjente fra før, og jeg ble anbefalt av folk i min organisasjon at vi trengte en konsulent for å komme inn der. Det viser seg at vedkommende er sønnen til en ansatt i et departement, men det endrer ikke saken, slik jeg ser det. Tenk hvor mange som kjenner noen, eller som har familie, som jobber i et departement. Mitt inntrykk var at vi hadde skaffet en dyktig konsulent i India, sa Enger.

- Å bruke konsulenter i nye markeder er helt vanlig, det er ikke ulovlig. Jeg ser dette som en helt naturlig sak, sa han.

Ifølge Enger ble en million dollar utbetalt som en kompensasjon.

- Vi fant ut at Kribhco var for stort, byråkratisk og komplisert selskap. Det var ikke noe vi ønsket å samarbeide med. Da vi brøt konsulentavtalen fikk konsulenten en kompensasjon for det, sa Enger til DN.

Les også:

Yara-toppene nekter straffskyld

LES DOKUMENTAREN: Yaras sveitsiske agent

Les alt om Yara-saken her: Del av internasjonal Gaddafi-jakt

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.