Høyere oljepriser og økt risikoappetitt i markedene bidro til en kraftig oppgang på Oslo Børs fredag.

Brent-oljeprisen ble fredag ettermiddag handlet rundt 31,6 dollar fatet. Til sammenligning ble førstekontrakten handlet for om lag 28,2 dollar fatet ved stengetid for Oslo Børs torsdag.

Oljeprisen og aksjemarkedene har det seneste døgnet blitt positivt påvirket av at Den europeiske sentralbank (ESB) torsdag ga signaler om ytterligere stimuleringstiltak.

Ifølge Norwegian Oil Trading løftes oljeprisene fredag blant annet av kaldere vær både i USA og Europa. De mener imidlertid at prisoppgangen trolig vil bli kortvarig grunnet de høye lagernivåene både i USA og Europa.

Moody's har fredag satt flere kredittvurderingen til flere oljeselskaper, deriblant Statoil, til vurdering for nedgradering etter at byrået har nedjustert sine oljeprisanslag.

Statoil steg 8,4 prosent til 109,9 kroner per aksje, omsatt for 1.078 millioner kroner.

DNO bidro sterkt

DNO bidro også positivt på børsen med en oppgang på 6,1 prosent til 4,764 kroner. Carnegie nedgraderer imidlertid DNO til hold fra kjøp og nedjusterer kursmålet til 4 kroner fra 15 kroner.

DNO har mottatt månedlige betalinger fra de kurdiske regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG) siden september 2015.

«Hvis disse betalingene fortsetter på samme nivå og frekvens, burde DNO kunne unngå negativ kontantstrøm i 2016. Men det er liten margin for feil», skriver analytiker Kjetil Bakken i Carnegie i en analyse fredag.

Han trekker frem at KRG er i en vanskelig finansiell situasjon, og estimerer at myndighetene trenger en oljepris på 50 dollar fatet for å gå break even.

«KRGs eneste realistiske måte å bedre finansene på er å øke oljeeksporten. Dette krever mer investeringer fra oljeindustrien, men dette vil bli gjort bare hvis selskapene får betalt. Derfor har KRG sterke insentiver til å betale selskapene. Spørsmålet er om de evner», skriver Bakken.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 4,14 prosent til 552,62 poeng, omsatt for 4,44 milliarder kroner.

 

Les også: Oljeservicegigant kutter 10.000 stillinger

Investorlegende advarer: Kollaps i Europa, hard landing i Kina og krise i Russland

Oljeprisen over 30 dollar (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN TV: - I tider som dette at man blir satt på prøve
- I tider som dette at man blir satt på prøve
Det blir litt roping ved meglerbordet, erkjenner aksjesjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets.
00:57
Publisert: