Oslo Børs falt sammen med de store børsene i Europa tirsdag.

Seadrill, Subsea 7 og Statoil var blant selskapene som tynget børsen mest, samtidig som oljeprisene falt ytterligere.

Oljeprisene handles nær laveste nivå siden 2009 tirsdag, blant annet på spekulasjoner om at lagrene i USA vil holde seg på høyeste nivå på over 30 år for denne tiden av året, ifølge Bloomberg News.

Energidatatjenesten Genscape offentliggjorde mandag ettermiddag tall som viser en ytterligere oppbygging i oljelagrene i USA. Tallene overskygget oljehandlernes bekymring for tiltagende voldsbruk i Libya.

Svekkelse i den globale oljebalansen

- Ikke noe annet sted i verden er tegnene på stigende oljetilbud mer tydelig enn i USA akkurat nå. Den globale raffinerikjøringen vil falle i første kvartal og gi ytterligere lys på svekkelsen i den globale oljebalansen, sier analytiker David Wech i JBC Energy til Bloomberg News.

Brent-oljeprisen ble tirsdag formiddag handlet så lavt som 56,74 dollar fatet, og prisen er dermed mer enn halvert siden 19. juni da den ble handlet for 115,70 dollar fatet.

Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets ser ingen tegn på at amerikanske oljeprodusenter er i feriestemning.

«Oljeprisen har falt til det laveste nivået på fem år samtidig som lagrene fortsetter å stige, etterspørselsveksten avtar i store oljekonsumerende land, og det er ingen klare tegn på at oljeprodusentene i USA har dratt på ferie», skriver Saltvedt i en oppdatering tirsdag.

Til tross for at det ikke er noen klare tegn på at oljeproduksjonen i USA har følt presset etter at oljeprisen har blitt halvert, så indikerer Baker Hughes' amerikanske riggtelling en nedgang på 89 rigger fra toppen i midten av september til 1.840 forrige uke, ifølge oljeanalytikeren.

«Det vil ta tid før fallet i oljeprisen får en direkte påvirkning på ny produksjon og dermed på tilbuds/etterspørselsbalansen», skriver Thina M. Saltvedt.

Økt uro i Libya

Hun viser videre til at oljeprisen har falt med rundt fem prosent i løpet av det seneste døgnet til tross for økt uro i Libya, som har kuttet landets oljeproduksjon til under 300.000 fat per dag fra rundt 800.000 fat per dag i oktober.

Før man ser en betydelig stans i nye skiferprosjekter i USA eller et markert kutt i produksjonen til Opec eller Russland, venter Saltvedt at oljeprisene vil forbli under press.

Nordea Markets anslår en Brent-pris på 55 dollar i første kvartal 2015. Ved stengetid på Oslo Børs tirsdag ettermiddag ble Brent-prisen handlet ned 0,4 prosent til 57,80 dollar fatet.

Statoil falt 1,4 prosent til 131,20 kroner, omsatt for 351 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,8 prosent til 576,04 poeng, omsatt for 2,2 milliarder kroner.

Tørr brønn for Lundin

  Hellas-uro svekker euroen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.