Det greske regjeringspartiet klaret ikke å få nok oppslutning om sin presidentkandidat mandag. Det blir nyvalg i Hellas i januar, og partiet Syriza, som er i mot budsjettinnstrammingene, ligger godt an på meningsmålinger.

«En av Syrizas kampsaker er at de er i mot innstrammingspolitikken som har blitt ført i Hellas de seneste årene. Dersom de kommer til makten og nekter å følge innstrammingsplanen som har blitt lagt i samarbeid med EU og IMF, kan Hellas bli tvunget til å forlate eurosamarbeidet», skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Euro handles tirsdag morgen på sine laveste nivåer siden juli 2012, blant annet som følge av bekymring for at opposisjonspartiet Syriza vil vinne det greske valget i neste måned, og sette landets kriseprogram i fare, skriver Bloomberg News.

DNB Markets viser til at kursreaksjonene i euroen etter utfallet ble kjent var begrenset. De tror dette kan ha sammenheng med at det allerede var ventet og at markedet er mindre redd for store negative ringvirkninger av en gresk utmelding av EU nå enn ved eurokrisen for noen år siden.

Euro svekkes mot 11 av sine 16 største handelsvalutaer, i en situasjon hvor det spekuleres i at den europeiske sentralbanken (ESB) i 2015 vil introdusere ytterligere stimuleringstiltak som er egnet til å svekke eurokursen.

-Euro vil falle under 1,20 dollar i løpet av første kvartal. Dette dreier seg vel så mye om svakhet i Europa og andre regioner, som om vedvarende forbedring i USAs økonomi, sier Kazuo Shirai, valutahandler i MUFG Union Bank i Los Angeles, til nyhetstjenesten.

Norges Banks daglige valutatransaksjoner for januar publiseres tirsdag. SEB og Danske Bank venter at Norges Bank vil kjøpe 300 millioner kroner pr dag.

Kronen er tirsdag morgen svekket med rundt to og en halv øre mot euro, til 9,0599, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs mandag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med om lag fire og en halv øre, til 7,4709 kroner.

Euro er i morgentimene svekket til 1,2128 dollar, sammenlignet med 1,2153 dollar i New York mandag kveld. I løpet av morgentimene var kursen nede i 1,2424, som er det laveste nivået siden juli 2012.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet mandag på 1,571, mot 1,614 på lille julaften.

Les også:

Tror USA-børsen vil bli eneste lyspunkt i verden neste år

Dramatisk renteoppgang i Hellas

Mot nyvalg i Hellas: Markedet raser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.