Arbeidsmarkedsrapporten viste at antallet sysselsatte utenfor jordbrukssektoren steg med 151.000 i august, mot en ventet oppgang på 180.000, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Den svakere enn ventede rapporten førte til en umiddelbar oppgang for europeiske aksjer, og terminkontraktene på amerikanske børser gikk fra negativt terreng til en oppgang på 0,3 til 0,4 prosent.

Den amerikanske dollaren svekket seg dessuten, noe som blant annet bidro til en oppgang for oljeprisen. Bakgrunnen for den positive reaksjonen skyldes at markedet nå anser det som mindre sannsynlig at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) vil sette opp renten i september.

Senker forventninger

- Den umiddelbare reaksjonen for dollaren var en svekkelse på de svakere enn ventede tallene. Rapporten fører ikke akkurat til mer tro på en renteheving i september, sier valutastrateg John Hardy i Saxo Bank til Bloomberg News.

Ifølge CNBC var det etter rapporten priset inn en 21 prosents sannsynlighet for en renteheving i USA i september, mot 27 prosent umiddelbart før rapporten. Markedet ser nå en 55,2 prosent sjanse for en heving på rentemøtet i desember, mot 57,6 før rapporten.

DNB Markets skriver at rapporten var litt på den svake siden. Meglerhuset viser til at USAs sentralbanksjef Janet Yellen og visesentralbanksjef Fischer på Jackson Hole-symposiet i forrige uke antydet at det kan nærme seg renteheving, men at dette vil avhenge av dataene.

Sjømatindeksen steg

Sjømatindeksen steg noe mer enn børsen generelt fredag med en oppgang på 1,44 prosent.

Analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets mener dette henger sammen med det store fallet i sektoren for noen uker siden. Nedgangen var drevet blant annet av nedgraderingen av sektoren fra Nordea Markets, som var basert på utsikter til høyere tilbud av laks.

- Det er naturlig at vi nå får en korreksjon oppover. Vi mener at kommentarene som er kommet fra industrien i tiden etterpå har bekreftet at nedgraderingene ikke var berettiget. Det tar tid for markedet å fordøye den usikkerheten som ble skapt, men jeg tror vi skal tilbake der vi var, sier Tønseth til TDN Finans.

Han mener det også er positivt at det nå er klart at alle de store lakseselskapene sier nei til myndighetenes tilbud om variabel maksimal tillatt biomasse (MTB).

- For oss som følger sektoren nøye var det ingen stor overraskelse at så få oppdrettere ble med på dette. Samtidig har det vært en viss usikkerhet i investormiljøene rundt dette, så dette er helt klart positivt for markedet, sier Tønseth.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,11 prosent til 623,11 poeng, omsatt for 2.623 millioner kroner.

Følg markedene med DN Investor

Hør Finansredaksjonen denne uken: Delingsøkonomi er mer enn sosial dumping. Og derfor strider drosjemarkedet mot alt vi har lært på skolen.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert:
 

Krangler om junkfood og klima på oljemessen i Stavanger
Fornybarinvestor Jens Ulltveit-Moe og oljegründer Erik Haugane krangler om om alt fra hamburgere til den siste oljen.
02:30
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.