Oslo Børs faller tirsdag på linje med de store børsene i Europa, samtidig som råvareprisene fortsetter ned.

Både prisene på olje og de fleste industrimetallene faller, med tilsvarende utvikling i aksjene til produsentene. På Oslo Børs faller Statoil 2,2 prosent, mens Norsk Hydro er ned 3,3 prosent.

- Hvis du ser Norsk Hydro sammenlignet med Alcoa og aluminiumsprisen målt i dollar, har Hydro holdt seg bedre de seneste dagene. Etter at aluminiumsprisene nå faller videre og sentimentet også har blitt mer negativt, er det ikke unaturlig at aksjen faller i dag, sier Hydro-analytiker Eivind Sars Vedding i DNB Markets.

Positiv effekt av TeliaSonera-rapporten

Telenor er den mest omsatte aksjen av dem som stiger på Oslo Børs tirsdag. Teliasonera er ned 0,5 prosent i Stockholm etter å ha rapportert en bedre enn ventet kvartal, mens ebitda-guidingen for 2015 ble noe nedjustert.

Fondsfinans mener det er en positiv overførbarhet til Telenor fra TeliaSonera-rapporten, og viser til at nedjustert guiding kommer etter svakere bidrag fra Kasakhstan-enheten KCell.

Meglerhuset viser til at TeliaSoneras norske virksomhet rapporterte en organisk salgsvekst på én prosent, og to prosent for mobilvirksomheten, og en ebitda-vekst på 3,2 prosent på årsbasis.

Fondsfinans viser videre til at de seneste dagers resultater fra Telenor-selskapene Dtac og Grameenphone har vært brukbare. SEB skriver i en oppdatering at venter begrensede endringer i Telenors inntekt- og ebitda-konsensus for tredje kvartal etter rapportene til Dtac og Grameenphone.

Telenor stiger 0,5 prosent til 167,2 kroner, omsatt for 90 millioner kroner.

Oppjusterer DNO

DNO har også vært handlet aktivt tirsdag etter at feltpartner på Tawke-feltet i irakisk Kurdistan, Genel Energy, først slapp en driftsoppdatering for tredje kvartal og deretter en bekreftelse på at selskapet har mottatt betaling for eksport fra Taq Taq-feltet fra De kurdiske regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG).

I driftsoppdateringen, kuttet Genel guidingen for inneværende år, som følge av lavere produksjonsprognoser fra feltene i Kurdistan.

Swedbank skriver i en kommentar at meglerhuset oppjusterer sitt estimat for DNOs omsetning i tredje kvartal, men merker seg at konsensus fortsatt ser ut til å være for høy.

Når det gjelder den bekreftede betalingen til Genel for produksjonen fra Taq Taq, skriver Swedbank at meglerhuset venter at det fortløpende også vil bli bekreftet en betaling til Tawke-partnere i lignende størrelsesorden som i forrige måned, da partnerskapet fikk 30 millioner dollar, hvorav 22 millioner gikk til DNO.

Gjenoppta investeringsaktiviteten

Pareto Securities er tydelig på at den lavere produksjonsprognosen for Tawke er et resultat av det som nærmest har vært en stans i feltinvesteringene, samtidig som meglerhuset understreker at det ventes at DNO vil gjenoppta investeringsaktiviteten mot slutten av året. Med bakgrunn i produksjonsguidingen, nedjusterer Pareto-analytikerne sine egne produksjonsestimater for DNO noe.

Angående Taq Taq-betalingen og en mulig betaling til Tawke-partnerne, har Pareto forventninger i tråd med Swedbanks. Pareto-analytikerne går ut fra at det igjen blir gjort en betaling til partnerskapet på 30 millioner dollar i oktober, som vil bringe det totale betalte beløpet i oktober fra KRG til de internasjonale oljeselskapene til 75 millioner dollar, nøyaktig det samme som i september. Størrelsen på betalingene ventes også å vedvare ut året.

DNO-aksjen stiger 4,1 prosent til 9,22 kroner, omsatt for 54 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs faller 0,79 prosent til 608,98 poeng, omsatt for 1,1 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Apple avslører hemmelige strømmetall

- Om man tenker på konkurs i mer overført betydning, er det fare for det  

Statoil sier opp 135 ansatte i USA

Se DNTV: Slik skal norsk næringsliv redde klimaet

Slik skal norsk næringsliv redde klimaet.
Jens Ulltveit-Moe leverer tirsdag en rapport til Erna Solberg om hvordan næringslivet kan redusere utslippene.
01:31
Publisert: