Den nye uroen i Irak drev oljeprisene videre oppover torsdag, og bidro til et løft for oljeselskaper og oljerelaterte aksjer. Det bidro samtidig til å sende Oslo Børs til ny sluttrekord, som nå lyder på 622,52 poeng.

Mens Statoil-aksjen rykket til var DNO, med sin primærvirksomhet i Nord-Irak, ned på den usikre situasjonen.

- Oppfører seg barbarisk

DNO-aksjen falt 2,5 prosent til 21,74 kroner etter meldinger om kamper mellom den syrisk-irakiske sunnimuslimske islamistgruppen Isil og irakiske myndigheter om blant annet byen Mosul helt nord i Irak, mens kurdiske peshmerga-soldater tok kontroll over kurdernes «hovedstad» Kirkuk.

Isil sier de går mot Bagdad og mot den for sjiamuslimene viktige byen Kerbala sør for hovedstaden. Sjiamuslimske Irans president Hassan Rouhani sier at landet vil bekjempe ekstremismen og terrorismen «i regionen og verden».

- Dette er en ekstremistisk terrorgruppe som oppfører seg barbarisk. Iran vil ikke tolerere vold og terror. (..) For vår del vil iranske myndigheter bekjempe vold, ekstremisme og terror i regionen og verden, sa han, ifølge TDN Finans.

«Den seneste utviklingen i Nord-Irak truer med å destabilisere landet og dele det i tre: et sjiadominert sør, et sunnidominert nord og Kurdistan. Det kan ha større politiske konsekvenser, og kan også påvirke olje-produksjonen og eksporten», skriver Fondsfinans i en oppdatering.

De venter ingen snarlig avklaring, og ser dermed «robust» støtte for oljeprisene. De bemerker samtidig at Tyrkia har viktige interesser i Nord-Irak, selv om de ikke tror Tyrkia vil ta kampen direkte mot Isil.

- Ikke berørt

DNOs virksomhet er ikke berørt av urolighetene i Mosul, sier sier konsernsjef Bjørn Dale i DNO i en kommentar til TDN Finans.

Han understreker at all DNO-virksomhet er innenfor områder kontrollert av De kurdiske selvstyremyndighetene i Irak (KRG), som ivaretar sikkerheten.

Dale sier likevel at DNO følger situasjonen løpende og fremhever at sikkerheten for ansatte og virksomheten har førsteprioritet.

DNO var dagens nest mest omsatte aksje med 415 millioner kroner.

Statoilbyks på høyere oljepris

Statoil-aksjen endte opp 2,4 prosent til 187,20 kroner på stigende oljepriser i lys av Irak-uroen.

Deutsche Bank nedgraderer sin anbefaling på Statoil fra kjøp til hold, ifølge TDN Finans. Meglerhuset beholder kursmålet på 185 kroner pr aksje, ifølge en oppdatering fra meglerhuset torsdag.

Etter en periode med sterk kursoppgang, både absolutt og relativt, skriver meglerhuset at Statoil er fullt ut priset og nedgraderer derfor til nøytral.

Meglerhuset ser en nedsiderisiko i sitt anslag for resultat pr aksje på grunn av den seneste tidens svekkelse i spotprisen på gass i Europa.

Det ble omsatt Statoil-aksjer for 673 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,60 prosent til 622,52 poeng, omsatt for 3,0 milliarder kroner.

Les også:
- Norske kutt kan gi global oljeskvis
Opec ser lavere oljeetterspørsel
Venter stup i oljeinvesteringene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.