Oslo Børs falt markert onsdag, tynget av Telenor og Opera Software etter svake kvartalsrapporter og nytt fall i oljeprisen.

Telenor-aksjen endte ned nær syv prosent, mens Opera til slutt falt 44 prosent.

Morgan Stanley fremhever i en oppdatering at Opera både hadde et svakt kvartalresultat og at guidingen for 2015 var skuffende.

Ebitda-guidingen på mellom 130-140 millioner dollar tilsier et kutt fra konsensus på 30 prosent, skriver meglerhuset. Ventet salg på mellom 630-650 millioner dollar tilsier et kutt i konsensus på 15 prosent.

«Opera mener at svekkelsen i russiske rubler alene står for nesten 30 millioner dollar av i reduserte salgsforventninger. Vi frykter imidlertid at dette tyder på betydelig lavere implisitt vekstrate for mobilannonsering» skriver Morgan Stanley i oppdateringen.

Ifølge Bloomberg News nedgraderer Goldman Sachs Opera til nøytral fra «conviction kjøp».

Opera-aksjen sluttet på 54,00 kroner, og ble mest omsatt på Oslo Børs for 1,3 milliarder kroner.

Svakt fra Telenor

For Telenors del, viser analytikerne til at konsernets resultat for fjerde kvartal var svakere enn ventet. I tillegg mener flere at ebitda-guidingen for 2015 var skuffende.

Analytikerne i Societe Generale mener at resultatet i fjerde kvartal var skuffende, ettersom ebitda før poster var 4,7 prosent under konsensus og utviklingen i Sverige, Ungarn, Thailand og India var svak.

Vurderingen støttes av DNB Markets, Morgan Stanley og Arctic Securities.

Telenor-aksjen falt 6,7 prosent til 154,2 kroner, omsatt for 1,2 milliarder kroner.

Tre store aksjer steg

Av de ti mest omsatte aksjene på Oslo Børs var det tre som steg. Disse var Norsk Hydro, Yara International og Storebrand, som alle også la frem kvartalsrapporter onsdag.

Hydros underliggende driftsresultat kom inn klart bedre enn ventet, samtidig som konsernet styre foreslo å øke det årlige utbyttet fra 0,75 kroner pr aksje til 1,00 krone pr aksje. På forhånd var utbyttet for 2014 ventet til 0,84 kroner pr aksje.

«Hydro har realisert høyere aluminiumspriser i både USD og NOK sammenliknet med våre forventninger, har høyere primær-produksjon og betydelig lavere kostnader i bauksitt & alumina», skriver Handelsbanken Capital Markets i en oppdatering.

Yaras resultater og utbytte kom også inn bedre enn ventet, og konsernet melder også om sterk ordrebok i Europa og lavere ventet energikostnad i første halvår.

Citi omtaler Yaras resultat som en solid slutt på året, drevet av energikostnader og robuste utsikter.

«Yara starter året i en sterk konkurranseposisjon relativt sett, og er godt plassert til å drive volumene opp», skriver meglerhuset i en oppdatering.

Også Storebrand steg, til tross for at konsernresultatet kom inn svakere enn ventet.

Pareto Securities-analytiker Vegard Eid Mediås mener det er Storebrands rapporterte solvensdekning under Solvens II, som kom inn betraktelig over både Paretos og markedets forventninger, som trekker opp.

- Dette er interne tiltak som Storebrand har gjennomført i fjerde kvartal, og som har gitt bedre effekt enn jeg tror noen har forventet. Dette bør være beroligende for de som har vært urolige for solvensposisjonen, sier Mediås til TDN Finans.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,90 prosent til 603,51 poeng, omsatt for 7,1 milliarder kroner.

Les også:
- De beste kvartalsresultatene vi noen gang har rapportert

Svakere enn ventet fra Telenor

Yara knaller til  

USA i dag: Advarer mot USA-håp
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.