Oljeserviceaksjer falt på Oslo Børs tirsdag, tynget av at Technip nå venter et enda mer utfordrende marked i leverandørindustrien.

Markedsaktørene fortsetter å ha oppmerksomheten rettet mot Hellas og signaler knyttet til landets gjeldskrise. Pessimistene har de seneste dagene fått vann på møllen og ny skyts for å snakke om at Hellas-situasjonen kan utvikle seg i retning Lehman Brothers-kollapsen i 2008.

Stig Myrseth i Dovre Forvaltning er imidlertid blant dem som tror det er liten fare for dette.

- Det er lett å se at Hellas-krisen kan bli en katastrofe for Hellas og at situasjonen kan bli mye verre der. Spørsmålet er hvor relevant dette er for markedet. Jeg mener at det ikke har så stor relevans for finansmarkedet og verdensøkonomien, sier han til TDN Finans.

Kan ta lang tid

Myrseth tror det kan ta forholdsvis lang tid før man får noen avklaring på situasjonen, og viser til at det er usikkert hva Hellas' regjering egentlig fikk mandat til gjennom resultatet fra folkeavstemningen søndag.

-Var det et mandat for å gå ut av euroen? Var det et mandat for å komme frem til en avtale med kreditorene? Realiteten er vel at ingen egentlig vet hva den greske regjeringen fikk mandat til, sier han.

Forvalteren tror den tilsynelatende fastlåste situasjonen kan vedvare i forholdsvis lang tid fremover.

- Hellas vil henge over oss i hele fellesferien. Dessverre ser jeg ingen rask løsning. Det kan derfor tenkes at Hellas vil bidra til forsure stemningen og skap støy i markedet, men jeg har ingen tro på at dette er en «ny Lehman Brothers», sier han.

Kina-bekymring

Hittil har markedsaktørene så å si kun snakket om de negative effektene ved en eventuell «Grexit». Myrseth fremhever imidlertid at ikke alt er negativt sett for de internasjonale markedene

- Hellas-usikkerheten reduserer sannsynligheten for en rentehøyning i USA med det første, som jeg personlig mener er en større trussel for aksjemarkedene enn Hellas, sier han.

Myrseth mener også at situasjonen i Kina er mer interessant for markedet enn Hellas.

- Når den neste krisen for verdensøkonomien kommer, vil den antageligvis har utgangspunkt i Kina. Kriser har en tendens til å følge i fotsporet av høy kredittvekst, og det har ikke vært noen høy kredittvekst hverken i Europa eller USA eller i de fleste fremvoksende markeder, sier han.

- Så hvis man tror det skal smelle, må man nok heller lete etter problemer i Kina enn i Hellas, tilføyer han.

Når det er sagt, understreker Myrseth at både låntakerne og kreditorene i landet er kinesiske, som gjør det mulig at myndighetene kan klare å håndtere situasjonen og «sparke boksen lenger ned i veien».

Han er derfor ikke særlig bekymret for Kina på kort sikt.

-Jeg må innrømme at jeg ikke er så veldig bekymret for Kina i det korte bildet. Det var ikke særlig relevant for Oslo Børs da det kinesiske markedet steg kraftig tidligere i år, og det virker heller ikke relevant at det nå faller, sier forvalteren.

Lengre og tøffere

Technip-aksjen falt rundt ni prosent på Paris-børsen tirsdag ettermiddag.

- Nedturen i olje- og gassindustrien blir lengre og tøffere. Vi har derfor bestemt oss for ytterligere kostnadskutt og effektivitetstiltak - som jeg vet vil ha tøffe konsekvenser for alle ansatte i selskapet, sier konsernsjef Thierry Pilenko i Technip-meldingen, som ble sendt ut mandag kveld.

Technip vil blant annet gjennomføre en nedbemanning på rundt 6.000 personer og har målsetning om besparelser på rundt 830 millioner euro, hvorav 700 millioner planlegges å få effekt i 2016 og resten i 2017.

DNB Markets skriver i en oppdatering etter Technip-meldingen at dette bør være en vekker for hele sektoren og at selskapet nå forbereder seg på en forlenget nedgang.

Subsea 7-aksjen sluttet tirsdag ned 6,0 prosent til 70,30 kroner pr aksje, omsatt for 175 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,74 prosent til 615,76 poeng, omsatt for 3,2 milliarder kroner..

Les også:
- Vi er nå helt tomme for bensin
6.000 ansatte må gå fra oljeservicegigant
Asia i dag: Ny skuffelse for Samsung (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.