Oslo Børs og øvrige børser i Europa falt torsdag. Volatiliteten i aksje- og oljemarkedene ventes å vedvare frem til Federal Reserve (Fed) offentliggjør sin rentebeslutning torsdag neste uke.

Sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities mener det er på tide for Fed å høyne renten. Han refererer til den seneste Jolts-rapporten onsdag, som viste at antallet ledige stillinger i USA i juli nådde sitt høyeste nivå siden indikatoren startet i 2000.

-Arbeidsledigheten begynner å bli såpass lav at det er på tide å begynne å høyne rentene, gitt forventning om at lønnsveksten kommer til å ta seg opp, sier han til TDN Finans.

Arctic-økonomen tror imidlertid Janet Yellen og resten av Feds rentekomité velger å avvente. Årsaken er markedsuroen som er observert de seneste ukene. Som en følge av dette, kombinert med styrking av dollarkursen, snudde meglerhuset 180 grader for drøye to uker siden på sin forventning om rentehøyning i september.

Lødemels inntrykk er at markedet helt klart legger størst sannsynlighetsvekt på at det ikke blir noen renteøkning.

- Vi har fått en børsuro som skaper et problem. Vi har hatt en styrking av dollaren, som vi ser trekker ned eksporten fra industrisektoren i USA. Vi har fått et fall i råvareprisene, som er med på trekke ned inflasjonen i USA. Og vi har fortsatt svake tall for lønnsvekst, og svært lav inflasjon. Det fremstår ikke som at det haster veldig å begynne med rentenormaliseringen, understreker han.

Sjeføkonomen understreker at han tror investorene vil fortsette å være på tå hev inntil man får avklaring rundt hva Fed gjør, og at volatiliteten i markedet dermed vil vedvare.

I tillegg viser Lødemel til at markedets forventning til inflasjonen frem i tid ser ut til å ha falt tilbake forbi nivåer man så i begynnelsen av året, og betydelig lavere enn for et år siden.

- Det indikerer at det ikke er noen utsikter til inflasjon, vektlegger han.

Ifølge Lødemel, må man tilbake til 1999 for å se like lave inflasjonsforventninger i USA som i dag.

Samtidig understreker Arctic-økonomen at det ikke nødvendigvis vil være veldig negativt for aksjemarkedet med en renteøkning, ettersom dette vil være et signal på at Fed ser styrke i den amerikanske økonomien, som igjen er positivt for selskapenes inntjening.

Når det gjelder markedsreaksjonen ved en eventuell renteøkning i neste uke, sier Lødemel at mye vil avhenge av Feds kommentarer rundt vurderingen og hva som blir kommunisert om fremtidige ytterligere økninger.

Oljefall

Oljeprisen bidro til å tynge Oslo Børs torsdag. Brent-olje omsettes for 47,7 dollar pr fat torsdag ettermiddag, ned fra om lag 49,0 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs onsdag.

- Sentimentet i markedet ble negativt i går etter at Jolts-rapporten fra USA førte til optimisme for renteøkning, sier analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB til TDN Finans, og viser til «Good news, is bad news»-fenomenet.

Schieldrop mener imidlertid at rentehøyning er uten betydning fundamentalt sett i oljemarkedet.

-Det er eventuelt snakk om en marginal økning og det betyr jo ingenting, det er kun sentiment. Men ved en høyning vil sentimentet trekke prisen ned, sier han.

Schieldrop legger til at også det amerikanske energidepartementets statistikkfløy EIAs månedsrapport, publisert onsdag, var negativ. EIA nedjusterte blant annet anslagene for konsumvekst, drevet av svakere vekst i Kina.

Nedjusteringen av produksjonsanslag for USA var også lavere enn hva løpende ukentlige tall tilsier, fremholder Schieldrop.

-Samlet sett må rapporten tolkes som negativ. Vi ventet oppjustering av etterspørselen i henhold til det man faktisk ser i ukedataene av konsumvekst, og nedjustering av produksjon, basert på hva man ser innen skifer, sier han.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 2,01 prosent til 585,23 poeng, omsatt for 3,56 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Ny SUV fra Bentley: Den feteste SUV-en

Se DNtv: Dette er nyhetene fra Apple

Dette er nyhetene fra Apple
I går ble en rekke nye Appleprodukter presentert. Slik ble de motatt.
01:39
Publisert: