Rec Silicon og Det norsk oljeselskap var blant aksjene som steg.

Det var en bred oppgang blant kinesiske og japanske børser onsdag, og aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets knytter oppgangen i Oslo til dette. Han mener Oslo Børs har steget for mye den siste tiden.

- Vi har nedgradert det norske markedet til hold. Men akkurat i dag betyr nok oppgangen i Asia en god del, sier Tunaal.

Rec Silicon var blant aksjene som steg onsdag, men faller noe tilbake onsdag ettermiddag. Ifølge Bloomberg News skal kinesiske myndigheter ha oppjustert vekstmålet for solenergi til 17,8 gigawatt, opp fra 14 gigawatt i 2014.

Ifølge PV Tech var det imidlertid et rush av solarprosjekter i fjerde kvartal 2014 i Kina, og et ukjent antall av disse ble ikke ferdigstilt.

Swedbank viser også til at 2015-anslaget kan inneholde et overheng fra 2014 i en oppdatering, og de forblir konservative frem til tallene bekreftes av kinesiske myndigheter.

Swedbank høyner sine anslag for PV-installasjoner i Kina til 16 gigawatt i 2015 (14) og 17 gigawatt i 2016 (16).

Soloppgang

Meglerhuset opprettholder prisanslaget på superrent silisium på 18 dollar per kilo. De viser til at den seneste prisutviklingen motvirker et potensielt strammere marked i andre halvår 2015.

Den sørkoreanske silisiumprodusenten OCI tynges av at silisiumprisen ventes å forbli svak, ifølge meglerhuset Kyobo Securities, skriver Bloomberg News. Meglerhuset mener kinesiske solselskaper er mer attraktive enn de sørkoreanske. Aksjen falt 6,3 prosent i Seoul onsdag. Det kinesiske selskapet GCL-Poly steg rundt fem prosent.

Jinko Solar opplyser i en pressemelding onsdag at datterselskapet JinkoSolar Power har signert en strategisk prosjektutviklingsavtale med China Development Bank Leasing Limited (CDBL) som er eid av China Development Bank. I henhold til vilkårene i avtalen, vil CDBL skaffe finansiering for prosjekter på minst 200 megawatt årlig opp til et samlet minst 1.000 MW i løpet av de neste fem årene.

Rec Silicon steg 0,9 prosent onsdag, omsatt for 59 millioner kroner.

Populær finansiering

Det norske oljeselskap har onsdag kalt inn til obligasjonseiermøte med forslag om endringer i selskapets obligasjonslån mot bedre betingelser for eierne eller tilbakekjøp av obligasjoner.

«Vi tror obligasjonseierne vil akseptere tilbudet, som betyr at Det norske vil ha løst covenant-problemet til en svært begrenset kostnad», skriver DNB Markets i en oppdatering.

Det norske-aksjen endte opp 3,6 prosent til 40,65 kroner, omsatt for 55 millioner kroner.

Også seismikkaksjer falt på Oslo Børs onsdag etter at det ble kjent at amerikanske myndigheter har mottatt bud fra 35 selskaper på 169 blokker i lisenssalget for sentrale Mexicogulfen (Lease Sale 235), ifølge en statistikkrapport fra Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) tirsdag kveld.

Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier mener at dette er svært svakt, og at dette vil føre til at seismikkselskaper vil falle fra åpning i dag.

-Dette er svært svak interesse for blokkene. Dette vil trekke seismikk-aksjene ned. Bud fra 35 selskaper er det laveste som er målt, sier Olaisen til TDN Finans.

Han sier videre at det totalt lagt inn 195 bud, noe som er nær en halvering fra i fjor. Dette er meget skuffende, mener han.

-Dette er først og fremst et signal om lav interesse for nytt leteareal i 2015, sier han.

TGS-Nopec mener at de foreløpige tallene rundt lisenssalget i Mexicogulfen er «skuffende, men i tråd med allerede lave forventninger», det skriver finansdirektør Kristian Johansen i TGS i en epost TDN Finans onsdag.

-Basert på foreløpig statistikk er dette skuffende tall, men i tråd med allerede lave forventninger. Vi er derfor ikke overrasket over at spesielt antall selskaper som har levert bud, er kraftig ned fra tidligere år, skriver Johansen.

Han presiserer at han ikke har fått utfyllende informasjon ennå, og at han derfor ikke ønsker å uttale seg mer utfyllende før han har sett flere detaljer om hvilke selskaper som har deltatt.

TGS-Nopec endte ned 0,9 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 1,00 prosent til 617,61 poeng, omsatt for 4,12 milliarder kroner.

 

Les også på DN.no:

Ap støtter mistillitsforslag mot Anundsen

Enda verre oljelagertall enn ventet

Nå koster denne 8,40 kroner

Uber blir forbudt i Tyskland  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.