Lavere oljepris, forventninger om et nytt rentekutt i Norge torsdag og et overraskende kutt i den svenske renten bidrar til at det nok en dag er store bevegelser i den norske kronen.

En dollar koster i skrivende stund 8,40 kroner, rundt åtte øre mer enn ved midnatt. I løpet av handelen onsdag ble imidlertid dollaren handlet til over 8,41 kroner for første gang siden slutten av april 2002.

Rentemøtet i Norge og USA

Oljeprisen, som tradisjonelt har bidratt til svingninger i den norske kronen, faller tilbake onsdag ettermiddag. Et fat nordsjøolje med levering i mai handles til 52,93 dollar, noe som er rundt 50 cent svakere enn tirsdagens sluttnotering.

I forkant av rentemøtet i Norges Bank torsdag venter 13 av 13 spurte økonomer at renten vil bli kuttet til 1,0 prosent fra dagens nivå på 1,25 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Forventninger om rentekutt her hjemme, har sammen med forventninger om at renten kan bli satt opp i USA senere i år, bidratt til å svekke norske kroner mot dollaren de siste ukene.

Så langt i år har kronen blitt svekket rundt 13 prosent mot dollar.

Klokken 19.00 onsdag kveld offentliggjør den amerikanske sentralbanken Federal Reserve beslutningen etter ukens rentemøte. Torsdag klokken 10.00 blir rentebeslutningen fra Norges Bank kjent.

Billigere svenskekrone

Kronen er også svekket mot euro og pund onsdag ettermiddag. En euro koster i skrivende stund 8,91 kroner. Dette er det svakeste nivået mot den felleseuropeiske valutaen siden slutten av januar i år.

Et pund koster 12,26 kroner, en svekkelse på rundt 0,4 prosent siden midtnatt.

Følg utviklingen i valutakursene i DNs børs- og markedssider

Svenskekronen er imidlertid blitt noe rimeligere i løpet av dagen etter at den svenske sentralbanken Riksbanken onsdag ettermiddag overraskende varslet markedet om at den har kuttet styringsrenten ytterligere til minus 0,25 prosent. I tillegg besluttet sentralbanken å kjøpe svenske statsobligasjoner for ytterligere 30 milliarder euro.

Samtidig varlset sentralbanken at den er villig til å gjennomføre ytterligere tiltak, blant annet intervensjoner i valutamarkedet, for å holde svenskekronen svak. Målet er at tiltakene skal få fart på inflasjonen igjen.

På forrige ordinære rentemøte, 12. februar i år,  innførte den svenske sentralbanken negativ styringsrente da renten ble kuttet til minus 0,1 prosent.

- Vi hadde ventet ytterligere pengepolitisk stimulanse fra Riksbanken, men vi er overrasket over at det kom i dag, selv om det har vært rykter om dette i markedet, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i en oppdatering fra DNB Markets onsdag ettermiddag.

- Med denne handlingen gjør Riksbanken det krystallklart at den vil handle bestemt og aggressivt for å motvirke en styrkelse av svenske kroner. Det faktum at valutaintervensjoner er eksplisitt nevnt, i motsetning til i pressemeldingen i forbindelse med februar-møtet, understreker dette, skriver Haugland.

100 svenske kroner kroner koster i skrivende stund 95,11 norske. Før rentebeskjeden fra Riksbanken ble kjent ble 100 svenske handlet til rundt 96,50 norske.

Les også:

- De er villige til å gå ekstremt langt  

Overraskende rentekutt i Sverige  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.