Oslo Børs trekker nedover mandag, der it-selskapet Every får fornyet oppmerksomhet etter bud.

Kursskrell

Det britiske oppkjøpsfondet Apax melder å ha kommet til enighet med Telenor og Posten om kjøp av deres respektive aksjer i selskapet for 16 kroner per aksje, ifølge en melding mandag. Det priser selskapet til omlag 4,3 milliarder kroner.

Folketrygdfondet har også gitt sin forhåndsaksept, hvilket bringer Apax' aksepter til 73,85 prosent i forkant av børsåpningen.

Evry-styret gir også sin fulle tilslutning og som del av avtalen vil styret ikke aktivt anmode om tilbud fra tredjeparter, fremgår det. Dersom om et høyere bud blir fremmet og ikke «matches» av tilbyder innen fem dager etter mottak av melding om slikt bud kan styret likevel trekke tilbake sin anbefaling av tilbudet, melder TDN Finans.

Evry har vært i spill siden august, da selskapet meldte å vurdere strategiske alternativer.

Markedet tviler

Som Dagens Næringsliv skrev i begynnelsen av november, var Apax en av tre som har konkurrert om å stikke av med Evry. Både det svensk-finske Tieto og det amerikanske oppkjøps­fondet Apollo ønsket å kjøpe et av de største it-selskapene i Norden.

Tieto stiger markert på Stockholmsbørsen på lettelse over at selskapet ikke nådde opp.

Markedet er imidlertid ikke like begeistret for budet og later ikke til å tro på budkamp. Evry-aksjen er ned 8,7 prosent til 15,70 kroner per aksje.

Fredriksen øker i rigg

John Fredriksens Seadrill rykker til etter at investoren signaliserer sin tro på selskapet gjennom å bla opp omkring 240 millioner kroner i et kjøp av 2,7 millioner aksjer til kurs 12,40 dollar, ifølge en melding mandag. 

Rigg-kjempen har rast i verdi som følge av et betydelig svekket riggmarked og svakere utsikter. Aksjonærene har sett 60 prosent av verdiene fordufte sålangt i år.

De svake utsiktene gjorde at selskapet ved forrige kvartalsfremleggelse opplyste at utbyttene ville bli fryst fremover. Dette har skapt opprør blant enkelte amerikanske investorer, som mener seg ført bak lyset.

En gruppe investorer gikk før helgen sammen om å saksøke Seadrill for løftebrudd, ifølge en pressemelding fra advokatfirmaet Robbins Geller Rudman & Dowd datert fredag 5. desember, melder TDN Finans.

Seadrill-aksjen spretter opp 4,8 prosent til 89,1 kroner.

Importsmell i Kina

Dollarindeksen mot andre hovedvalutaer er mandag på vei mot sin høyeste stengningskurs på mer enn fem år, etter at Kina opplyste at landets import falt uventet i november.

Dette underbygger etterspørselen etter valutaen til USA, hvor den økonomiske veksten overstiger analytikernes forventninger, skriver Bloomberg News.

Kinas handelsbalanse var betydelig sterkere enn ventet i november, og viste et overskudd på 54,5 milliarder dollar, opp fra 45,4 milliarder kroner måneden før.  På forhånd var det ventet at balansen skulle være +44,0 milliarder dollar, ifølge TDN Finans.

Eksporten steg med 4,7 prosent på årsbasis (11,6) mot en ventet oppgang på 8,0 prosent, mens importen var ned 6,7 prosent (4,6), mot en ventet oppgang på 3,8 prosent.

Oljeprisen fortsetter å trekker nedover på 60-tallet. Et fat nordsjøolje spot er ned 1,1 prosent til 68,3 dollar mandag morgen.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,32 prosent til 565,94 kroner.

Les også: USA i dag: Advarer mot dollar-smell

Asia i dag: «Litt crazy det som skjer nå»

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.